Șoferii în a cărei privință a fost pornit deja un proces contravențional și își recunosc vinovăția vor putea achita amenda direct agentului constatator, care îi va elibera în schimb o chitanță. Prevederile date nu sunt aplicabile contravențiilor din domeniul circulaţiei rutiere, deoarece art. 446 alin. (2) lit. d) din Codul Contravenţional exclude această posibilitate.
În articolul 446 alin. (2) lit. d) al Codului Contravențional scrie „sunt săvârşite contravenţiile prevăzute de art. 220–226 şi 228–245”. Astfel, acțiunile prevăzute la articolele enumerate mai sus nu intră în prevederile legii date. Prin urmare, dacă veți fi sancționați la una dintre încălcările prevăzute de articolele 220–226 şi 228–245, nu veți achita amenda agentului constatator.
Unele dintre prevederile articolelor date țin de încălcarea regulilor de securitate în construcţia, exploatarea şi repararea conductelor magistrale, deteriorarea drumurilor, pasajelor de nivel, mijloacelor tehnice de dirijare a circulaţiei rutiere, altor instalaţii rutiere; Încălcarea regulilor de folosire a drumurilor la circulația vehiculelor; Blocarea intenţionată a arterelor de transport; Încălcarea regulilor de protecţie a benzii de separaţie şi a regulilor de folosire a terenurilor din zona de protecţie a drumului; Încălcarea legislaţiei privind asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la mijloacele de transport în comun; Încălcarea regulilor de exploatare tehnică a maşinilor autopropulsate şi a regulilor de securitate tehnică ș.a.
Totodată, proiectul de Hotărâre a Guvernului de referinţă vine să instituie un mecanism de încasare a amenzilor aplicate de către Poliţia de Frontieră. Primordial va fi redus timpul de documentare a contravenţiei, ceea ce va permite călătorilor să continue deplasarea, inclusiv în situaţia când călătoresc cu trenul, autocarul, avionul etc, fără a crea dificultăţi celorlalţi pasageri aflaţi în trafic.
Proiectul de lege cu noile prevederi va fi discutat azi, 23 noiembrie, la ședința Guvernului.