Se observă o tendință crescândă de promovare a literaturii printre tinerii liceeni din Chișinău. Vezi ce spun ei despre folosul lecturii și sfaturi chiar de la prima sursă.
Mădălina Jioară
Lectura este extrem de importantă pentru fiecare persoană, și mai cu seamă pentru liceeni, care sunt niște personalități în proces de formare. Este esențial să citim cărți care ne pot oferi exemple frumoase, demne de urmat, pentru a putea deveni și noi, eventual mai buni, acestea fiind un imbold și o motivație pentru cineva. Literatura este, pentru mine cel puțin, acel alter-ego, o lume din care putem extrage hrană spirituală. Literatura ne formează, tocmai din acest motiv îndemn toți tinerii să citească mult și să extragă din cărți valori frumoase. Vă îndemn să citiți și cărțile recomandate la școală, pentru că ele ne oferă un exemplu al literaturii adevărate.
Iulia Hmarnaia
Lectura este aprig propagată în ultimul timp, însă nimeni nu menționează că mai trebuie și să înțelegi ce citești. După mine, nu contează cantitatea de cărți sau Premiul Nobel al autorului, atât timp cât s-a schimbat ceva în modul tău de a percepe lumea în urma lecturii. Să citești nu e o competiție cu colegul de clasă, ține doar de propria-ți persoană (și uneori de orele de română). Nu alege cărți populare sau mai bine zis, nu te lăsa influențat de opinia publică (câți îl cunosc pe Coelho? Iar pe Borges?). Fii selectiv, însă nu ezita să descoperi „dimensiuni” noi. Ai nevoie de răbdare și experiență, citește pentru că-ți place, nu pentru a demonstra cuiva ceva.
Gabi Ciolacu
Personal consider că lectura e un lucru esențial în procesul nostru de formare. Mulți dintre prietenii mei o tratează ca pe un hobby, pe când eu o văd ca o necesitate. Propriu-zis, lectura ne permite să vedem lumea prin prisma diferitelor ideologii și concepte. Sunt sigură că și Steve Jobs nu avea să fie cine a ajuns, fără să fi citit. Îi îndemn pe toți să lectureze și nu neapărat cărțile care ne sunt impuse la școală. Mergeți mai departe! Astfel poate, vom educa o societate aptă de acțiune, care își cunoaște drepturile și obligațiile. În fine, viitorul e în mâinile noastre. E deja demonstrat că o persoană de succes are în spatele său lecturi puternice, care i-au modelat caracterul.
Sergiu Brânză
Literatura e foarte importantă, în special pentru liceeni, pentru că ea ne formează ca personalități. Ce ține de sfaturi, în primul rând v-aș sugera să începeți de la literatura clasică, pentru că ea vă poate ajuta să o înțelegeți mai bine pe cea modernă. Citiți mult, citiți tot ce găsiți, dar învățați să analizați ceea ce citiți, nu tot ce e scris în cărți e adevărat și asta se referă în special la cărțile care au ca temă istoria. Și cred că încă un sfat bun este să nu citiți bestseller-uri, de obicei sunt cărți seci, adaptate maselor, care nu vă vor învăța cine știe ce. Liceenii sunt cei care, în mare parte, dispun de mult timp liber. Sfatul meu ar fi să nu pierdeți acest timp jucând Pokemon GO, dar să mergeți la librărie sau bibliotecă, să vă luați o carte și foc la ghete.
Lucia Codreanu
Lectura este extrem de importantă pentru tineri, fiindcă te educă, îţi cultivă niște valori, te disciplinează. Oamenii culţi sunt mult mai greu de prostit și de manipulat. Oamenii citiți își pot mai ușor forma o opinie obiectivă și sunt mult mai puţin influenţabili. Indiferent de cât de încărcat ar fi graficul nostru, ar trebui să găsim timp pentru citit, mai ales că noi suntem norocoși să ne naștem în vremea când cărţile sunt accesibile tuturor, când le putem citi și în format digital sau chiar să le ascultăm. Ar fi păcat, când totul e la un click distanţă, să ne limităm. Îi îndemn pe tineri să citească, să citească mult și să nu se limiteze la lista de lecturi propusă la școală. Nu vreau să dictez nimănui ce să citească și ce nu, pentru că gusturile diferă, dar i-aș ruga pe tineri să evite Fluturi, De vorbă cu Emma, Cămașa ei, 50 Shades of Gray și alte cărţi de acest tip. Citind astfel de „cărţi” îi ofensăm pe toţi cei care au marcat vreodată evoluţia literaturii.