Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat astăzi Curţii Constituționale, procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor Președintelui Republicii Moldova și raportul Comisiei cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016, în vederea confirmării rezultatelor alegerilor și validării mandatului de Președinte al Republicii Moldova.
Potrivit art. 111 din Codul electoral, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova va putea să se pronunțe asupra confirmării rezultatelor din alegerile prezidențiale doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanțele de drept comun. Toate contestațiile privind încălcările electorale urmează să fie soluționate exclusiv de către instanțele de judecată, pentru că acestea nu sunt de competența Curții Constituționale, informează marți IPN.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a atenționat marțea trecută alegătorii și concurenții electorali asupra competenței exclusive a instanțelor de drept comun în examinarea contestațiilor privind organizarea și desfășurarea alegerilor. Curtea Constituțională a precizat că, în conformitate cu prevederile Codului Electoral, rezultatele alegerilor sunt totalizate de către CEC a Republicii Moldova într-un proces-verbal.
De asemenea, în termen de zece zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.