În perioada 29 septembrie – 2 octombrie, Chișinăul a fost gazdă pentru prima dată a celui de-al 9-lea forum al creștinilor din comunitatea LGBT din Europa de Est și Asia Centrală. În cadrul evenimentului au participat aproximativ 60 de persoane reprezentante ale comunității LGBT din Rusia, Polonia, Ucraina, România, Germania, SUA etc.
„Am încercat să oferim un spațiu sigur pentru spiritualitate celor care fac parte din comunitatea LGBT, dar și prietenilor și părinților acestora, care la fel au participat la eveniment. Am creat și un spațiu educațional, format din ateliere și sesiuni informative legate de spiritualitate, sexualitate, drepturile omului, teologie etc.”, a menționat Lea, organizator al evenimentului.
Pe lângă sesiunile informative, la forum au fost organizate și servicii religioase, unde doritorii au putut lua parte fără ca să își ascundă identitatea, pentru că, de regulă, în biserica tradițională, ei nu pot să o facă în mod deschis, ori trebuie să mintă despre identitatea lor sexuală. În cadrul forumului au fost invitați trei preoți din Ucraina, Polonia și Rusia pentru serviciile religioase.
„Este important să te întâlnești cu persoane din alte țări care au experiențe diferite și se confruntă cu constrângeri din partea societății, dar și pentru ca să primești încurajare din experiențele lor. În cadrul forumului au fost atinse nevoile noastre spirituale, care sunt respinse de către biserică, dar am făcut și un schimb de experiență”, susține Victor, unul dintre participanții la eveniment.
Dacă unele persoane se simțeau comod cu situația în care se află și nu au avut parte de ostilități din partea societății, la forum au participat și persoane care întâmpină greutăți în societate, dar și în cadrul bisericii, iar o astfel de persoană este Mark, care este transgender (categorie care cuprinde toate persoanele ale căror identitate de gen diferă de cea asociată în mod obișnuit cu sexul lor biologic). Deși în pașaport sexul este feminin, Mark are un sentiment al masculinității, iar din acest motiv deseori nu a fost acceptat în biserică și a fost discreditat în societate: „Trec acum o terapie hormonală pentru ca să îmi schimb documentele și să fiu bărbat. Am fost catolic, însă la un moment dat mi-am dat seama că biserica catolică nu este locul potrivit pentru mine, așa că acum fac parte din biserica creștină unde am fost botezat. Totuși, am întâmpinat și aici dificultăți împreună cu partenerul meu, pentru că mulți preoți au menționat în nenumărate rânduri că relația noastră nu este corectă, că avem voie să ne îmbrățișăm, să dormim într-un pat, dar nimic mai mult”.
Forumul a fost organizat pe bază de voluntariat și a avut loc de două ori la Moscova, Sankt Petersburg, Kiev, iar în 2017 va avea loc la București.