(vox) Ce recomandă tinerii turiștilor care vizitează Moldova

11138146_842858159127065_2890084711360286910_n
Foto:Dinu Bubulici

Voi despre ce le povestiți prietenilor străini atunci când vă întreabă despre Moldova și despre locurile pe care ar putea să le viziteze? Pentru cei care s-au născut aici, Moldova este frumoasă din orice colțișor nu ar fi privită, însă misiunea de a ne promova țara în fața turiștilor cu așteptări mari poate fi câteodată grea. Din acest motiv, noi am întrebat tinerii despre recomandările pe care ei le au pentru prietenii de peste hotare.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolRăzvan Chiriția, elev: Sunt o persoană atrasă mai mult de priveliștile oferite de natură, de aceea eu le-aș recomanda turiștilor să viziteze locuri precum Lunca Prutului de Jos, întinderile de stepă din regiunea raionului Cahul, râpile din Etulia și multe altele de la sudul Moldovei. În ce privește regiunea de nord a Moldovei, eu le recomand tuturor să viziteze Cheile Buteştiului, Suta de Movile, dar și Peștera „Emil Racoviță”, care se află tocmai în extremitatea nordică a țării. Peisajele de aici bucură orice ochi dornici de a vedea frumosul. Dacă totuși vă este accesibilă mai mult zona de centru, de ce să nu descoperiți raionul Orhei? Dacă vă porniți la drum din capitală, nu uitați să vă opriți la Peresecina să vedeți un mic castel – Castelul Peresecina, apoi puteți merge direct la Orhei unde trebuie să vizitați neapărat vinăria Chateau Vartely, Biserica Romano-Catolică din oraș, cariera de piatră, iar spre final, vă puteți bucura de o plimbare prin Parcul Ivanos, recent reconstruit. De asemenea, puteți să faceți o excursie prin satele Jeloboc, Piatra, Furceni până a ajunge la Orheiul Vechi, pentru că au un potențial turistic extraordinar în turismul rural și ecologic.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

Felicia Plămădeală, studentă: Moldova este un petic de pământ surprinzător. E o adevărată plăcere să o străbați în lung și-n lat și să-i descoperi toate priveliștile. Pentru cei care o vizitează pentru prima oară, le recomand cu încredere să meargă la: Cariera Fetești, Rezervația Naturală Codrii, Orheiul Vechi, Conacul Manuc Bey, Cramele Mileștii Mici și Cricova, Mănăstirea Japca și Țipova și Zimbrăria din Pădurea Domnească.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

Alexandru Moghildea, student: Dacă aș recomanda niște destinații turiștilor, acestea ar fi: Orheiul Vechi,  pentru că sunt unicii „munți” ai Moldovei, vinăria Cricova, cea mai renumită și cea mai mare vinărie din Republica Moldova unde poți găsi o varietate foarte mare de colecții de vinuri, mănăstirile Moldovei: Căpriana, Hâncu, Țâpova și Cetatea Soroca.

 

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

Luminița Ghemu, jurnalistă:  Țara noastră este prea frumoasă pentru a nu le-o arăta și celor străini. Le-aș recomanda celor care vin, să meargă la Suta de Movile din partea nordică a Moldovei – o zonă liniștită, unde natura se îmbină frumos între cafeniu și verde. Apoi, aş face un popas și la Costești-Stânca (Lacul Costești), iarăși un punct frumos. Și, ca să rămân în partea de nord a țării, recomand Pădurea Domnească, unde găsim mai multe obiective turistice: Zimbrăria, Defileul Duruitoarea și Cheile Butești. Desigur aș recomanda Lacul Beleu din partea sudică și obiectivele turistice deja cunoscute, Cetatea Sorocii, Orheiul Vechi și de ce nu, Vinăria Cricova.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

Terentie Carp, președinte CNTM: Recent am făcut un tur deplin prin beciurile de la Cricova. Sunt niște istorii care schimbă radical atitudinea oamenilor față de vinul spumant. Le-aș recomanda străinilor să acceseze și hailatara.md. Am făcut un tur în regiunea Rașcov ceva timp în urmă și ne-am cazat la localnici prin intermediul acestui portal. Paradoxal, dar și în Moldova sunt locuri ascunse.

 

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolAna Mirza, vicepreședinte INVENTO: Am o listă de prieteni care mi-au promis că vin curând să mă viziteze în Moldova. Un loc pe care ar trebui să-l vadă este casa bunicilor din satul Ciorești, Nisporeni (încă nu stă pe hartă ca destinație turistică oficială). Fără exagerări – colțișor de rai! Ca să înțelegeți, Ciorești este un sat protejat de jur-împrejur de păduri, presărat cu peisaje mioritice, având la margine de sat două iazuri frumoase. Iar în casa buneilor găsești de toate – o grădină frumoasă (aproape ca cea a Semiramidei), o vie lângă casă, multă dragoste și căldură. Era să uit, pe timp de iarnă, cât mai dă Domnul zăpezi, la Ciorești se schiază. Pe bune, închiriezi echipament și te avânți după senzații tari. „Discover the routes of life” într-o formulă nouă. Ei și dacă cele văzute la Ciorești nu satisfac pe deplin curiozitatea turistului, atunci mai avem o mulțime de locuri pitorești (Complexul muzeal „Orheiul Vechi”, Cetatea Soroca), vinării cu istorie, dar și o capitală cu o viața culturală destul de diversă.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

Nicolai Kirnev, activist: Turiștilor le-aș recomanda să meargă la mănăstiri, la Cricova și Bender – Tiraspol. De asemenea, recomand zona veche a Chișinăului, între străzile Alexandru cel Bun și Albișoara.

 

 

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

Elena Stavila, studentă: Trebujeni și localitatea de lângă acesta, Bardar, Castelul Mimi, Chateau Vartely, Cricova, Codrii, Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, care include o mulțime de destinații turistice în centrul țării, inclusiv mănăstiri.

 

 

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolCătălin Gangalic, student: Mereu mi-au plăcut peisajele și câmpiile Moldovei, așa că am încercat să profit cât mai mult de ele. Iar turiștilor străini le-aș propune două tipuri de aventuri. Cei care preferă liniștea, pacea și locurile mai puțin vizitate sau mai excentrice să opteze pentru Complexul Memorial Șerpeni, Codrii Moldovei, Peșterile din Criuleni și Emil Racoviță, Hanul Manuc Bey sau Cetatea Bender, recent renovată. Dar turiștilor mai monotoni le-aș propune tipicile Vinării Mileștii Mici, Vartely, Cricova sau Purcari, Orheiul Vechi, Cetatea Soroca sau un pelerinaj pe la Mănăstirile din Republică: Căpriana, Țîpova, Saharna, Hâncu, Japca.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolDaniela Vekvert, asistent de programe: În primul rând, le-aș recomanda să viziteze Chișinăul în lung și în lat. Să se plimbe seara pe strada Mateevici, București sau Șciusev, iar mai apoi să-și ia un ceai sau o cafea și să viziteze Parcul Valea Morilor. Ziua ar putea vizita toate muzeele noastre (nu sunt multe, așa că într-o zi e foarte realizabil acest lucru). Neapărat să guste mâncarea noastră și să circule măcar o dată cu maxi-taxiurile noastre. Multor turiști le pare interesantă vizita la Piața Centrală, aici ei simt un cultural exchange foarte intens. După vreo 2-3 zile petrecute la Chișinău, le-aș recomanda să meargă la Purcari, Cricova, Mileștii Mici, Et Cetera, Mimi, și așa mai departe. Mai ales că acum se apropie marea sărbătoare a zilei vinului și toate aceste locații pregătesc programe speciale. După ce au vizitat vinăriile noastre le-aș propune o călătorie la Soroca, unde pe lângă minunata cetate recent renovată, ar putea să descopere și farmecul culturii romilor. După ce am fost la Chișinău, la vinării, la cetăți, e timpul mănăstirilor. Iar aici varietatea e chiar foarte largă. Desigur este un MUST să vadă mănăstirea Curchi, Țîpova, Căpriana, Hîncu, dar sunt și multe alte mănăstiri mai micuțe dar foarte frumoase prin faptul că sunt foarte vechi și lumea nu prea știe de ele. De obicei acestea se găsesc în localități foarte mici din Nordul Republicii. Iar la final dacă mai sunt puteri, le-aș recomanda să vadă Conacul Manuc Bey și desigur Orheiul Vechi.

În Moldova sunt o mulțime de locuri specifice care fac experiența unei călătorii aici – intensă și unică. Moldova este despre Orhei, despre vinării și mănăstiri, dar în același timp Moldova este mai mult decât atât – Moldova e oamenii, tradițiile, gastronomia, meșteșugurile și multe altele. Dacă vrei să cunoști mai multe experiențe frumoase pe care un călător le poate avea aici și să descoperi Moldova ta, vino la expoziția fotografică „Descoperă Moldova”. Expoziția este disponibilă pentru publicul larg până pe 3 octombrie, la hotelul „Radisson Blu Leogrand Chișinău” (str. Mitropolit Varlaam, 77), iar în perioada 4 octombrie – 4 noiembrie pozele vor putea fi admirate la Gara Feroviară Chișinău. Aici vei avea oportunitatea să vezi lucrurile minunate de aici, de acasă, pe care încă nu le știi.

Acest articol a fost realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară (în special îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii) și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
Mai citește
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente