Cinematograful Gaudeamus urmează să fie demolat! Anunțul a fost făcut de consilierul socialist Ion Ceban, președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău, prin intermediul contului său de Facebook. Autorizația de demolare a fost semantă de către viceprimarul Nistor Grozavu, fostul arhitect-șef, Ion Carpov și Dorin Chirtoacă.
În locului cinematografului Gaudeamus, ar urma să fie ridicat un nou complex locativ de către deputatul liberal Iurie Dîrda care este șeful mai multor companii de construcție.
„Gaudeamus pentru demolare. Acest ….n-am cuvinte (n.red. primarul Dorin Chirtoacă) trebuie demis obligatoriu. Până nu a distrus chiar totul în acest oraș. Și trebuie să facă pușcărie. Poftim autorizația de demolare a cinematografului Gaudeamus semnată de Chirtoacă. În interesele lui Dîrda (n.red. deputatul PL proprietarul mai multor firme de construcție care ridică în mod abuziv mai multe complexe locative în capitală), care deja un bloc ilegal îl construiește peste drum”, a scris Ceban pe Facebook.
Edilul Capitalei a ieșit și el la rândul cu un răspuns, susținând că subiectul cinematografului Gaudeamus nu este unul nou și că a fost abordat la ședințele Primăriei de mai multe ori în ultimii 2-3 ani.
„Crima au comis-o comuniștii (azi ei se numesc socialiști) care au construit în anii ’60, aceasta clădire și monumentul „40 let VLKSM” în cimitirul central, chiar pe mormintele lui Alexandru Bernardazzi și Carol Schmidt. Autorizația de desființare a fost dată tocmai pentru a putea afla dacă s-au mai păstrat mormintele sau alte vestigii în subteran. Este prevazut ca în cazul în care vor fi făcute descoperiri de acest gen atunci locul va fi păstrat și conservat în memoria personalităților sus menționate, terenul urmând a fi înlocuit”, susține Dorin Chirtoacă.
Potrivit primarului, în cazul în care compania care construiește clădirea de apartamente nu va găsi nimic pe locul cinematografului, acolo va fi ridicat complex multifuncțional cu cinematograf, spații comerciale și locative în așa fel încât ternul să fie valorificat conform potențialului care îl are.
„Proprietarul a manifestat aceasta dorința de a investi, de a valorifica obiectivul în alt mod pentru ca asa cu este astăzi a dat faliment. Monument de arhitectura nu este, doar de monument al comunismului… Prin urmare este un proiect gândit pentru a elucida o parte din istoria trista a Chișinăului, pe de o parte si a oferi dezvoltare pe de alta parte”, adaugă Chirtoacă