Revenim cu o altă ediție a Cuvintelor uitate ale Moldovei. De data aceasta cuvintele vă sunt foarte familiare. Aceste lexeme, au totuși, rădăcini vechi în alte limbi. Urmăriți mai jos semnificația și proveniența cuvintelor menționate în titlu.
# Molcom – Cuvântul provine de la mŭlkom, cuvânt cu o proviniență bulgărească. Fără violență sau intensitate; liniștit, lin, domol, potolit. Care a pierdut din intensitate; cu intensitate sau violență redusă; potolit; domol; moderat.
# Goz – Cuvântul provine din limba maghiară, de la gaz. Resturi nefolositoare de materii vegetale. Rămășițe (boabe seci, pleavă etc.) rezultate din treieratul cerealelor; gălămoz. Resturi murdare sau inutile, care se aruncă; gunoi.
# Țâdulă – Cuvântul provine din limba ucrainească de la cidula. Hârtie, scrisoare, bilet, răvaș. Comunicare scrisă trimisă cuiva prin poștă sau prin intermediul unei persoane; epistolă, răvaș.
# Abțiguit – originea cuvântului este necunoscută. Amețit, băut, beat, cherchelit, îmbătat, turmentat. A modifica date, un text etc. pentru a corespunde mai bine scopului urmărit; p. ext. a falsifica.
# Măramă – Cuvântul provine din limba turcă de la mahramá. Fâșie lungă de voal fin, cu care își acoperă capul femeile de la țară când se îmbracă în costum național (lăsând capetele să atârne până aproape de pământ. Basma maĭ mare, ștergar orĭ broboadă supțire.