(infografic, foto) Modele comunitare: Bibliotecile publice conectează comunitățile din Europa

shutterstock_175339637

Dintotdeauna, bibliotecile sunt văzute ca locul perfect pentru a citi și a împrumuta cărți, dar astăzi ele înseamnă și o rețea care îi adună pe cei care își perfecționează abilitățile, își suplimentează educația și participă la diverse activități socio-culturale. Cât de des merg europenii la bibliotecă și unde sunt cele mai moderne biblioteci din Moldova, aflați mai jos.

Franța: cele mai multe biblioteci publice din Europa

Potrivit Biroului European al Asociaţiilor de Biblioteci, Informare şi Documentare (EBLIDA), în Franța există 16.300 de biblioteci publice care au un fond de 170 mln. de cărți. Doar în Biblioteca Naţională din Paris se află 13 mln. de volume, ea fiind și prima bibliotecă din lume care a oferit acces prin Internet la textul integral al multor lucrări… Lectura este o formă de socializare în Franța, iar cărțile încurajează coeziunea socială – în bibliotecile din această țară se organizează permanent ateliere, expoziții și conferințe, aici poate fi utilizat telefonul mobil sau calculatorul, poți mânca și bea un ceai.

Una dintre cele mai moderne biblioteci publice multimedia a fost deschisă în iunie 2014 în Mont Mesly Créteil, o suburbie din sud-estul Parisului. Totul aici impresionează: clădirea de 44.000 de metri pătrați, designul transparent al edificiului, cele peste 140 mii de cărți, 84 de computere, 96 de scaune și 138 de fotolii. În această bibliotecă, există chiar și un pian digital, la care poți cânta doar utilizând căștile. În zece luni de la deschidere, biblioteca din Créteil înregistra 11 mii de utilizatori… O altă bibliotecă celebră din Franța se află în Signy L’Abbaye, o comună cu doar 1400 de locuitori din nord-estul țării. Este o bibliotecă de tip social, deschisă în 2007 datorită unui parteneriat al autorităților locale de combatere a singurătății localnicilor…. Pe lângă cele 15 mii de cărți, biblioteca oferă o gamă largă de evenimente, inclusiv activități în aer liber și ateliere pentru persoanele în etate și pentru cele care își caută un loc de muncă.

Biblioteca din Mont Mesly Créteil, Franţa. Photo Credit: The Guardian

 

Un joc de tenis în schimbul a 20 de cărți împrumutate

De peste 150 de ani, bibliotecile publice din Marea Britanie conectează oamenii și comunitățile la cunoștințe, informație și cultură. Mai mult de jumătate din cetățenii englezi au un card de acces la bibliotecă, doar în 2015 pragul acestora fiind pășit de 225 mln. de vizitatori, potrivit Departamentului pentru Cultură, Media și Sport din Marea Britanie. Serviciul de biblioteci publice din Marea Britanie include mii de filiale locale, biblioteci mobile și alte instituții, cum ar fi centrele de tineret sau azilurile pentru bătrâni. Pentru funcționarea celor 4145 de biblioteci publice, care adăpostesc peste 95 mln. de cărți, consiliile localităților investesc anual 900 mln. de lire sterline. De exemplu, sediul bibliotecii publice din Farnham, un oraș din sud-estul Angliei, este dat spre folosință de către Consiliul local, pe un termen de 25 de ani.

Creată în octombrie 2011, biblioteca este deschisă timp de 26,5 ore pe săptămână și oferă, pe lângă cărțile obișnuite (care pot fi rezervate online), cărți audio și e-book-uri, reviste, ziare, DVD-uri, articole de vânzare, un scanner și mai multe imprimante, o sală de conferințe care poate fi arendată, abonamente de transport pentru seniori și persoane cu dizabilități și chiar seminare pentru șomeri. Printre activitățile bibliotecii putem menționa grupul de citit sau atelierele IT, în cadrul cărora oameni de toate vârstele învață cum să navigheze pe internet, utilizând cele trei laptopuri și 11 calculatoare oferite de bibliotecă. În fiecare joi, se organizează o sesiune de cântece și poezii pentru preșcolari, iar pentru cei mai mari – o seară cu povești în fiecare vineri și o serie de vizite la muzee sau teatre. Impresionant este faptul că biblioteca oferă un teren gratuit de tenis în grădinile sale în schimbul a 20 de cărți împrumutate.

Biblioteca din Farnham, Anglia. Photo Credit: farnham.gov.uk
Biblioteca din Farnham, Anglia. Photo Credit: farnham.gov.uk

 

Suedia, țara bibliotecilor mobile

Peste 65 mln. de vizitatori, un fond de carte de 38 mln. de exemplare și aproape trei milioane de abonați – atât au înregistrat, potrivit EBLIDA, cele 1170 de biblioteci publice din Suedia în anul 2013. Pe lângă bibliotecile obișnuite, țara impresionează cu cele 90 de biblioteci mobile cu aproximativ 7250 de opriri. La fel, Suedia se mândrește și cu cea mai performantă bibliotecă din lume în materie de arhitectură, design, utilizare a tehnologiilor digitale și implicare a cetățenilor – Biblioteca publică Kista din Stockholm, nominalizată la titlul de „Biblioteca publică a anului 2015”. Biblioteca Kista oferă ziare din întreaga lume, un studio pentru copii și mai multe spații pentru întâlnirile cu autorii de cărți. Biblioteca include spații pentru citit, învățat și descoperit, o zonă digitală, scenă și chiar cafenea. Fiind conectat la rețeaua bibliotecii, poți descărca 375 de publicații digitale și discuta online cu bibliotecarii. Angajații instituției vorbesc într-o varietate de limbi, în Suedia locuind diverse etnii, și au experiențe educaționale diferite. Potrivit Programului Model pentru Bibliotecile Publice, din august 2014, vizitele la bibliotecă au crescut cu 300%, iar împrumuturile de carte s-au dublat.

„Bine ați venit la biblioteca din Falköping! Cu spații luminoase în centrul orașului și cu ore generoase de program, suntem accesibili tuturor!”. Așa își întâmpină cititorii biblioteca din Falköping, o localitate cu 16 mii de locuitori din vestul Suediei. De la această bibliotecă poți împrumuta cărți pe o durată de până la patru săptămâni, iar reviste și CD-uri muzicale – până la 14 zile. Fiecare abonat al bibliotecii se poate autentifica pe pagina instituției pentru a-și crea un profil și a-și gestiona materialele împrumutate. Biblioteca este una multiculturală și modernă, și se caracterizează prin accesibilitate. Acest lucru este realizat prin calculatoarele cu opțiuni audio și altele care pot mări dimensiunea literelor și a imaginilor din cărți, iar unele dintre ele pot recunoaște titlurile și autorii, pentru utilizatorii care au dificultăți de citire sau vedere. La biblioteca suedeză mai găsim o cafenea, un magazin, un serviciu de autoservire de împrumutat și returnat cărțile, o zonă pentru copii și mai multe calculatoare conectate la Wi-Fi.

Biblioteca publică Kista din Suedia. Photo Credit: lammhultsbiblioteksdesign.com
Biblioteca publică Kista din Suedia. Photo Credit: lammhultsbiblioteksdesign.com

 

Cele 57.000 de biblioteci publice din UE primesc peste 100 de milioane de vizitatori anual

Tehnologiile aduc bibliotecile mai aproape de cititorii din Moldova

Tehnologiile informaţionale sunt utilizate pentru a moderniza și cele 1353 de biblioteci publice din țara noastră. Pe parcursul ultimilor patru ani de activitate în Republica Moldova, Programul „Novateca” a dotat peste 650 de biblioteci publice cu peste 2000 de calculatoare conectate la Internet, oferindu-le oamenilor acces gratuit la informații și servicii online. Primele raioane care și-au modernizat bibliotecile sunt Anenii Noi, Briceni, Cahul, Edineţ, Călăraşi, Căuşeni și Făleşti. Datorită programului „Novateca”, 18 biblioteci publice din Anenii Noi, cât și biblioteca publică raională au fost dotate cu 75 de computere și imprimante multifuncționale.

Copiii din comuna Chirca, Anenii Noi, vin la biblioteca publică nu doar pentru a citi, dar și pentru a se distra, a învăța să utilizeze calculatorul, să vorbească o limbă străină ori să participe la diverse activități. Biblioteca are literatură artistică în limba rusă, română și chiar engleză – un fond de carte de 5563 de cărți. Odată cu implementarea Programului „Novateca”, biblioteca a devenit un centru comunitar care îi unește pe toți locuitorii. Săptămânal, aici se organizează cursuri de instruire intitulate „Calculatorul pentru toți”. O dată pe lună, în bibliotecă se face o zi de „Joi a poveștilor” pentru elevii din clasa I-a, unde copii citesc împreună povești și vizionează desene animate în baza basmelor scrise în cărți. Iar atunci când vor să ia o pauză, copiii sunt antrenați în jocuri educative. Și adulții vin la bibliotecă cu mare plăcere – ca să comunice cu cei dragi prin internet, să utilizeze imprimanta ori să scrie un proiect la calculator.

Photo Credit: Pagina de facebook a bibliotecii din Chirca
Photo Credit: Pagina de facebook a bibliotecii din Chirca

 

Biblioteca din comuna Chirca (foto) este una din cele 37 de biblioteci publice din raionul Anenii Noi. Cele mai multe biblioteci sunt, totuși, în raionul Orhei – 63 la număr -, fiind urmate de cele 61 de biblioteci din raionul Hâncești și 58 din raionul Soroca. La polul opus, cele mai puţine biblioteci publice sunt în raioanele Basarabeasca, Dubăsari și Dondușeni. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, bibliotecile din Republica Moldova, care au fond de carte de 17 mln. de publicaţii, au fost vizitate în anul 2015 de 8196 de persoane, dintre care 4533 din mediul rural.

infografic rom.

Ana-Maria Veveriţa, reporteră „Obiectiv European”

Articol realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al National Endowment for Democracy (NED). Citiţi „Obiectiv European” pe pagina web www.api.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente