Dezvoltarea turismului rural și atragerea companiilor aeriene low-cost – obiectivele turismului local până în 2020

hai
Foto:Facebook/Hai la țară

În cadrul unei întâlniri recente a directorului general al Agenției Turismului, Stanislav Rusu, cu reprezentanții delegației UE în Republica Moldova, s-au stabilit câteva priorități de bază de susținere a industriei turismului în următorii ani, ținând cont de realizările de până acum.

În cadrul întrunirii, Stanislav Rusu a trecut în revistă principalele realizări din ultimii ani din domeniul turismului, dar și prevederile planului de activitate al Agenției pentru anul 2017. Acesta a menționat că pentru a spori atractivitatea turistică a țării este necesară o consolidare a tuturor „actorilor” pieții turistice, fie la nivel de stat, fie la cel privat. În acest sens, industria turistică urmează a fi mai atractivă pentru business prin prisma armonizării cadrului legal de reglementare, acordării de facilități antreprenorilor din sectorul rural, creării infrastructurii turistice, renovării patrimoniului cultural-turistic, promovării mai active a destinațiilor turistice pe piețele țintă și la nivel intern.

Piața UE pentru Republica Moldova este una prioritară. Anual, Agenția Turismului, în parteneriat cu sectorul privat, participă la cele mai renumite târguri și expoziții de turism din UE. Astfel, numărul vizitatorilor din UE este în permanentă creștere. În acest sens, directorul a venit cu inițiativa creării unui parteneriat durabil cu Delegația UE în Republica Moldova în vederea obținerii unei asistențe (prin acordarea de fonduri nerambursabile) pentru dezvoltarea, valorificarea și promovarea potențialului turistic al țării.

În acest context, Aneil Singh, din partea UE, a specificat că lista de obiective cultural-turistice care vor fi renovate din fondurile UE va fi extinsă, iar pentru perioada 2017-2020 asistența UE pentru Republica Moldova va crește considerabil. Astfel, și industria turismului, ca ramură prioritară a economiei naționale, va putea beneficia pe deplin de acest sprijin. De asemenea, Aneil Singh a sugerat că ar trebui să profităm de liberalizarea spaţiului aerian comun cu UE și să atragem mai multe companii low-cost, obiectiv menționat și în Foaia de parcurs semnată și agreată recent de Guvern. Totodată, reprezentantul Delegației UE a specificat posibilitatea sprijinirii dezvoltării turismului rural din fonduri UE, însă în acest sens este necesară înaintarea unor proiecte concrete din partea Guvernului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente