Aproape 50 mii de cetățeni din sudul țării vor avea acces la servicii de aprovizionare cu apă potabilă și sanitație

1
Foto:banatulazi.ro

Proiectul „Asigurarea alimentării cu apă și sanitație în raionul Cahul” intră într-o nouă etapă de implementare. Recent, a fost semnat Memorandumul de înţelegere privind constituirea unui cadru de colaborare între părți în realizarea proiectului, document care constituie baza viitorului proiect investițional.

Memorandumul a fost semnat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor al Republicii Moldova în calitate de Agenţie de Implementare a Proiectului (AEP), Agenţia de Dezvoltare Regională Sud în calitate de Unitate de Implementare a Proiectului (UIP), Consiliul Raional Cahul, Primăria orașului Cahul şi Î.M. „Apa-Canal” Cahul în calitate de beneficiari ai proiectului.

Scopul proiectului dat  este de a îmbunătăți alimentarea cu apă și canalizare pentru populația din raionul Cahul (la prima etapă de proiect 48.000 de beneficiari), în ceea ce privește accesul, securitatea aprovizionării și calitatea apei. Impactul va fi considerabil mai ales pentru populația rurală, care în prezent nu este conectată la rețelele de apă, precum și pentru populația deosebit de vulnerabilă la probleme de sănătate. În cadrul proiectului vor fi realizate următoarele acțiuni:

  • Modernizarea și extinderea Stației de tratare a apei potabile din or.Cahul;
  • Construirea unei Stații noi de epurare a apelor reziduale din Cahul;
  • Reabilitarea rețelelor de distribuție a apei potabile în or. Cahul;
  • Reabilitarea rețelelor de sanitație în or. Cahul;
  • Elaborarea unui concept detaliat de implementare în etape a viitoarelor investiții în aprovizionarea cu apă și sanitatie.

Prin semnarea memorandumului părțile și-au exprimat acordul privind implementarea investițiilor menționate în cadrul fazei I a proiectului cu o valoare totală de 12 milioane de euro. După desfășurarea studiului de fezabilitate, lucrările de construcție vor demara estimativ în anul 2018.

Având în vedere prevederile Acordului Financiar semnat între Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a Republicii Moldova pe 24 martie 2015, proiectul este susţinut financiar de Ministerul Federal de Dezvoltare şi Cooperare Europeană al Republicii Federale Germania (BMZ), implementat prin intermediul Banca de Dezvoltare KfW. Compania Posch & Partners Consulting Engineers în asociere cu MACS Management & Consulting Services au fost contractate pentru a executa Studiul de Fezabilitate pentru îmbunătăţirea serviciului de Alimentare cu Apă şi Canalizare din raionul Cahul.

În concordanță cu obiectivele strategiei naționale și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ONU, Guvernul Federal German, prin intermediul Băncii de Dezvoltare KfW, a făcut un angajament de 28,5 milioane de euro sub formă de grant și finanțează două proiecte de importanță strategică pentru Republica Moldova. Acestea vizează zonele de centru și sud ale țării, unde alimentarea cu apă potabilă se bazează în general pe resursele de apă subterană, deficitare din punct de vedere calitativ și cantitativ, iar multe localități nu sunt conectate la sistemele de alimentare/canalizare. Angajamentul total al Guvernului German contribuie la îmbunătățirea sănătății și creșterea calității vieții cetățenilor Republicii Moldova, prin oferirea accesului la apă potabilă sigură și sanitație.

Menționăm că KfW este banca de dezvoltare a Guvernului Federal German, lider al sectorului bancar german și una dintre cele mai mari bănci din Europa, orientată atât spre susținerea economiei naționale, cât și spre dezvoltarea statelor în tranziție. KfW deține 70 de reprezentanțe și oficii în întreaga lume. În Moldova este prezentă din 1999, în special pe segmentul infrastructurii sociale din Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente