Dacă ești elev, află cum poți deveni coordonator în cadrul unei simulări ONU la Chișinău

d446ea00-a38c-4e9a-85de-c616d3714b76
Foto: playbuzz.com

Elevii de liceu pot participa la simulările ONU de la Chișinău în calitate de coordonatori de echipe. Timp de două luni, coordonatorii vor fi instruiţi şi pregătiţi în mod special pentru a-şi creea propria echipă MUN în şcoala lor şi a o pregăti de marea conferinţă, la care vor participa mai multe şcoli.

MUN propriu-zis este o competiţie academică care reprezintă simularea conferinţelor Naţiunilor Unite. Persoanele participante, numite delegaţi, vor fi împărţiţi în comitete de una sau două persoane, reprezentând o anumită ţară. În timpul competiţiei ei vor trebui să prezinte poziţia şi concepţiile ţării respective asupra unei probleme mondiale anunţată anterior. Până la sfârşitul conferinţei, ei vor trebui să convingă cât mai multă lume ca ideile lor de soluţionare sunt cele mai efective, şi respectiv, să întocmească document, numit rezoluţie, semnat de cât mai multe ţări prezente. Câştigătorii vor fi premiaţi.

MUN chair Sign-Up este o posibilitate pentru tinerii lideri de a se implica. Persoanele înregistrate vor fi coordonatori. Meeting-urile cu coordonatorii se vor desfăşura la Orhei, iar competiţiile MUN la Chişinău.

Condiţii de participare:

# Coordonatori pot fi doar liceenii, dar în procesul propriu-zis pot fi implicaţi şi gimnazişti;

# RESPONSABILITATE: atât ca coordonator, cât şi ca simplu delegat, participanţii se aşteaptă a fi responsabili;

#Termen limită de înregistrare: 5 august 2016;

# Coordonatorii sunt invitaţi să completeze acest formular;

# Participanții trebuie să cunoască limba engleză.

Istoria Lilianei Cerchez, absolventă a programului FLEX 2016 şi fondatoare Mun chair Sign-Up:

Când am început pentru prima dată cursul de MUN, credeam că e cel mai rău lucru care mi se poate întâmpla în State. Nu am avut altă alegere: fiind student de schimb, automat am fost inclusă în această clasă. Îmi imaginam că are de-a face numai cu politica, fapt ce mă speriase, fiindcă urăsc discuţiile despre politică. La prima conferinţă la care am participat eram într-un comitet de două persoane, cu o colegă din Kârgâzstan. Noi reprezentam ţara Zimbabwe, iar tema discutată era „Atacurile Teroriste din Africa”.  Sincera să fiu, mai multe cuvinte îmi erau neclare decât pe înţelesul meu. Atunci însă am văzut cât de diferit este de ceea ce îmi imaginasem eu. În următorul trimestru deja a fost alegerea mea să rămân în această clasă. Spre sfârşitul anului, reprezentând Japonia într-un comitet de o singură persoană la tema „Cyber Security”, am câştigat premiul de „Cel mai bun Delegat”. Atunci am înţeles că vreau MUN şi la mine acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente