Radiooooo.com este un proiect online pentru iubitorii de muzică bună, călătorii în timp și spațiu prin prisma acesteia, și descoperiri ale unor comori muzicale inedite. Astfel, proiectul ne oferă posibilitatea de a evita orice algoritm obișnuit de ascultare a muzicii, punând la dizpoziția noastră doar harta și axa cronologică, astea două fiind unicele lucruri de care va depinde experiența noastră muzicală. Deci tot ce trebuie să faceți e să vă deschideți interiorul obosit de aceleași piese de fiecare dată, pentru a nimici acel click la distanța căruia vă situați de la cinci continente și un secol de muzică feerică.
De obicei, petrecându-ne timpul pe Youtube în căutarea muzicii care ne-ar putea plăcea, suntem nevoiți să ascultăm lanțuri de piese legate între ele sau prin Interpret, sau prin gen. Dar cum ar fi dacă următorul track nu ar depinde de niciunul din aceste două aspecte, fiind ales în funcție de alte criterii, precum ar fi cele geografice sau cronologice?
Această idee i-a venit unui D.J. și artist pe nume Benjamin Moreau în 2012, în timpul unei plimbări cu o mașină vintage și respectiv un radiou al anilor ’50, care în momentul pornirii a emis o piesă contemporană absolut nepotrivită pentru atmosfera creată. Astfel, Benjamin, care este actualul președinte al proiectului, a hotărât să creeze un nou algoritm de ordonare a pieselor, care le-ar oferi oamenilor posibilitatea de a asculta muzică în funcție de timp și spațiu, în locul difuzării conform ordinii alfabetice a interpreților.
Astfel, în anul 2013, proiectul Radiooooo.com a devenit accesibil pentru întreaga lume, inclusiv în formă de aplicație pentru Android și IOS, numărând deja peste 170 de mii de admiratori.
Tot ce trebuie să faceți pentru a începe călătoria este să intrați pe site, să selectați orice țară de pe glob, orice deceniu în limitele anilor 1900 și ziua de azi și să setați o opțiune în funcție de dispoziția pe care o aveți la moment sau care ați vrea să fie redată de muzcia cu care urmează să vă delectați.
Descrierea site-ului în revistele mondiale dedicate iubitorilor de muzică ne mărturisește că, accesându-l de exemplu pentru Gremania anilor ’70, devii, într-un fel sau altul, un vizitator al unui local din Berlinul postbelic, ascultând cea mai bună stație de radio locală din toate cele existente.
Acest lucru se datorează unui sistem unic de selecție a pieselor care vor nimeri pe site, ele fiind transmise personalului direct de la oamenii cointeresați, însă fiind filtrate după gusturile și dorința fondatorilor site-ului. Astfel, moderatorii site-ului sunt nevoiți să evalueze sutele de piese trimise de peste 30 de mii de contribuabili din toată lumea, asigurându-se de calitatea fișierului audio recepționat și măsura în care acesta se include în formatul site-ului, criteriile pentru ultima probă fiind absolut subiective, după spusele moderatorilor. Doar 10% din totalul de piese primite sunt incluse în colecția Radiooooo. Aceste 10% sunt piesele care pur și simplu au fost pe gustul moderatorilor și considerate potrivite de către aceștia. „… Noi nu încercăm să aplicăm criterii etno-culturale. Astfel, păstrăm doar piesele pe care le considerăm adevărate comori muzicale”, afirmă unul dintre moderatorii site-ului într-un interviu în revista The New Yorker. Rezultatul unei astfel de politici constă în faptul că vizitatorii Radiooooo se pot bucura de o colecție inedită de muzică exclusivă, originală și în afara main-streamului, într-o atmosferă personalizată a site-ului.
Numărul literelor „o” în denumirea site-ului nu este nici el întâmplător, acesta simbolizând fiecare dintre cele cinci continente ale globului, pentru a accentua direcția spre care este orientat proiectul sau, mai bine spus, lipsa acesteia.
Primul lucru pe care îl veți vedea când veți intra pe site va fi harta lumii desenată într-un mod mai puțin obișnuit, dat fiind faptul că este un desen efectuat în totalitate de mână, în cerneală, de către Moreau și partenerea sa Noemi Ferst, directorul artistic și ilustratorul Radiooooo.com. Iată cum arată:
Toate aceste lucruri le permit utilizatorilor să cerceteze lumea muzicii într-un mod neobișnuit, după algoritmul: țară, deceniu și dispoziție. Pe deasupra, mai există și opțiunea TAXI, care de fapt este un fel de playlist în timp și spațiu, care, în loc să fie o listă de piese, este o listă de locuri, ani și stări de spirit, practic fiind un adevărat taxi cu ruta Germania anilor ’80, Beirutul anilor ’70, Cuba anilor ’60 și Franța anilor ’50 de exemplu.
Dintre dezavantajele site-ului ar putea fi menționată limitarea posibilităților utilizatorilor, astfel încât „scrollul” infinit prin lista de artiști și piese e practic imposibil, fiind date numai două varinte: aculți piesa difuzată acum până la capăt sau schimbi una din setări. De asemenea, nu poți alege piesa pe care ai vrea să o asculți, ceea ce pentru unii (mai puțin pentru mine) ar putea fi un dezavantaj. Această alegere a fost motivată de moderatori prin faptul că „utilizarea unui altfel de algoritm te va aduce mai devreme sau mai târziu la piesele pe care deja le cunoști, proiectul fiind însă orientat spre descoperirea unor comori muzicale nemaiauzite vreodată de utilizator”.
Radioooooul autohton sau ce muzică din Moldova poate fi auzită pe site
Evident că primul lucru care l-am făcut în redacția #diez după descoperirea site-ului a fost o excursie prin istoria muzicii autohtone. Astfel, aici am găsit piesele trupelor Orizont și Contemporanul (anii ’70), ansamblului Basarabeasca (anii ’60) și Dusty Baron, care se include în muzica contemporană.
Iată una dintre piesele autohtone care pot fi auzite (sau chiar descoperite, în cazul meu) datorită Radiooooo timpului:
În concluzie trebuie de menționat că, deși Radioooooul timpului nu este pe gustul fiecăruia, oricum rămâne a fi unul dintre cele mai frumoase și neobișnuite proiecte de pe Internet, dat fiind faptul că demonstrază încă o dată posibilitatea creării unei reuniuni de oameni de pe globul întreg, care împreună contribuie la un scop nobil, neordinar și educativ, ceea ce înseamnă că șterge limitele impuse de stereotipuri și prejudecăți, lăsând doar… muzică.
De aici vă dorim o călătorie plăcută prin muzica din întreaga lume începând cu anul 1900 până la trupele la concertele cărora puteți nimeri și astăzi.