Tot ce trebuie să știi dacă vrei să susții un test de certificare a competențelor lingivstice la limba engleză

collage7

Fiecare cunoaște depre existența examenelor de cetificare a competențelor lingvistice la unele limbi, precum și despre particularitățile acestora și evident, beneficiile aduse de acestea, începând cu posibilitatea de a studia sau participa într-un proiect peste hotare până la posibilitatea de a fi scutit de examenul de bacalaureat. Astfel, o informare adecvată pentru a putea face alegerea testului internațional potrivit este absolut binevenită și necesară. Iată de ce #diez a hotărât să colecteze pentru cititorii săi toate datele necesare pentru a le facilita perceperea particularităților fiecărui test și respectiv alegerea informată și obiectivă în urma citirii acestui articol. Acesta este dedicat limbii engleze, dat fiind faptul că aceasta este indubitabil cea mai studiată limbă străină din Moldova.

Aveți aici toate datele necesare despre trei cele mai populare teste de certificare a competențelor lingvistice la limba engleză:

#1. TOEFL – Test of English as a Foreign Language

 

ETS-TOEFL-NEW-LOGO-JAN-12

TOEFL este probabil cel mai accesibil test de certificare a cunoștințelor limbii engleze ca limbă străină, avantajul acestuia fiind numărul extrem de mare de sesiuni pe an, ceea ce înseamnă că e practic imposibil să întârzii cu susținerea lui. De asemenea, TOEFL ne oferă și rezultatele examinării la 10 zile lucrătoare după susținere (TOEFL iBT), în comparație cu luna în care vei fi nevoit să aștepți un rezultat de la Cambridge English de exemplu. Centrele autorizate de susținere sunt foarte frecvente și pregătirea pentru acesta nu trebuie să devină o problemă, fiind posibilă practic în fiecare al doilea centru de învățare a limbii engleze în Moldova.

De ce TOEFL?

TOEFL este un test cu o recunoaștere internațională, fiind frecvent susținut și având foarte multe centre autorizate de susținere. TOEFL este recunoscut în peste 130 de țări din întreaga lume. Și, cum am menționat și mai sus, perioada mică de evaluare a examenului în rând cu accesibilitatea acestuia sunt punctele forte care determină oamenii să aleagă acest test.

Ce ne oferă testul TOEFL?

În primul rând, posibilitatea de a alege una din cele trei forme ale sale: TOEFL iBT® (Internet Based Testing), TOEFL CBT (Computer Based Testing) și TOEFL PBT (Paper Based Testing), prima formă considerându-se și cea mai populară și tradițională. Astfel, majoritatea candidaților preferă anume TOEFL iBT. Cu toate astea, fiecare dintre variantele enumerate este accesibilă pe larg în centrele de susținere a testului, deosebindu-se doar prin modalitatea de examinare a candidaților și durata eliberării rezultatelor finale.

Scorul la testul TOEFL iBT se încadrează pe o scară de la 0 la 120 de puncte.
• Fiecare dintre cele patru secțiuni primește un punctaj calculat din 30 de puncte. Astfel, scorul final este suma tuturor celor patru probe.
• Scorul minim pentru a fi admis la o universitate în străinătate variază în funcție de cerințele expres ale universității de la 61 la 100, însă în majoritatea cazurilor un scor de peste 80 este considerat acceptabil de majoritatea universităților. Facultățile tehnice cer, de obicei, cu 10 puncte mai puțin decât cele umaniste.

Totuși, diploma de certificare a competențelor lingvistice la limba engleză, obținută în urma susținerii unui test TOEFL este valabilă pentru numai doi ani.

În anul curent, Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova a adoptat noi reguli la examenele de BAC 2015. Candidații pot fi eliberați de la examenul de limbă străină cu nota „10” în cazul în care au susținut pe parcursul anilor de învăţământ preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice și dețin un certificat care atestă un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului B2 (C1 pentru candidaţii din clasele bilingve), corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi. Astfel, pentru a obţine un „10” din oficiu la examenul de BAC, elevii trebuie să obţină la testul TOEFL următoarele punctaje:

  • Elevii claselor simple – B2 (86-109 puncte).
  • Elevii claselor bilingve – C1 (110-120 de puncte).

Structura testului

Testul Toefl se susține în varianta TOEFL IBT (Internet-Based) de mai multe ori pe lună pe tot parcursul anului. Susținerea acestuia durează aproximativ patru ore și evaluează toate competențele de bază. Testul constă din patru probe, acestea fiind următoarele:

#1. Secțiunea Reading constă în citirea a trei sau patru surse, fiecăreia fiindu-i atribuite câte 13-14 întrebări. Numărul de texte poate varia în mod individual, luându-se în considerație punctajul acumulat la doar trei dintre ele, alese la întâmplare. Timpul alocat pentru probă variază între 1 oră și 1 oră și 20 de minute.

#2. Secțiunea Listening constă în ascultarea unor înregistrări (conversaţii sau prezentări academice), cu aproximativ 34 – 51 de întrebări pe baza celor auzite. Timpul alocat pentru această probă variază între 1 oră și 1 oră și 30 de minute.

#3. Secțiunea Speaking este compusă din șase întrebări la care candidații trebuie să răspundă oral. Primele două întrebări se referă la candidat, opinia sau personalitatea acestuia, iar celelalte presupun rezumarea sau povestirea a câteva secvențe audio ascultate în prealabil. Pentru această probă sunt alocate 20 de minute.

#4. Secțiunea Writing este compusă din două subiecte (eseuri) – primul eseu presupune un rezumat al informației date în două surse, una scrisă și una înregistrată, ambele fiind cu caracter informativ. Al doilea eseu este de tip free-writing, la o anumită temă, dată în sarcina respectivă. Deseori, eseul trebuie să urmăreasca anumiți parametri, ca de exemplu cei ai unui eseu de opinie (Opinion Essay), toate acestea fiind explicate candidaților la cursurile de pregătire. Pentru a patra probă sunt alocate 50 de minute.

Cât costă și unde poate fi susținut examenul?

Primul lucru care trebuie făcut înainte de a susține testul este înregistrarea pe acest site, unde va trebui să indicați țara și centrul unde doriți să susțineți testul. Toate centrele autorizate în susținerea testului sunt enumerate pe site, însă caracterisiticile acestora nu sunt indicate. Diploma li se livrează candidaților la adresa de la domiciliu. Testul se achită online prin intermediul American Express, Discover, JCB, MasterCard sau VISA;  sau cu un cec electronic dacă aveți un cont în Banca Statelor Unite sau în filialele subordonate acesteia. Susținerea acestui test costă 170 de dolari. Pentru a achita pregătirea pentru TOEFL, candidații vor trebui să scoată din buzunar o sumă între 2.500 și 3.100 de lei.

Aici aveți câteva centre autorizate în oferirea pregătirii și susținerii testului TOEFL și linkurile pentru a afla mai multe detalii în privința acestora: American Language Center, Acord Travel, ILTC, Quo Vadis, EXCEL. De asemenea, aici puteți primi consultații gratuite pentru a putea găsi răspuns la întrebările rămase.

Iată încă câteva linkuri de care ați putea avea nevoie pentru a vă putea pregăti eficient pentru un test TOEFL: ETS Home, Stuff Media Interactive EducationTestDEN Practice for TOEFL® Test, Learn4Good.

 

#2. CAMBRIDGE ENGLISH ESOL Examinations (English for Speakers of Other Languages)

cie

Examenul Cambridge se consideră în rândul tinerilor ca fiind unul mai complicat decât precedentul, ceea ce, conform spuselor reprezentanților centrului autorizat de susținere al acestuia (Alianța Franceză din Republica Moldova) nu este adevărat, însă am hotărât să vă informăm și despre acest lucru. Este un examen complex, pe care puteți să îl susțineți atât în formă scrisă, cât și la calculator. Specificul acestui test constă în faptul că este puțin mai exclusiv decât precedentul, sesiunile de susținee fiind mai puțin frecvente și accesibile (aproximativ câte cinci sesiuni pe an). În Moldova există un singur centru autorizat de susținere a testului respectiv, acesta fiind Alianța Franceză, unde puteți să vă înscrieți și la cursurile de pregătire. Rezultatele unui astfel de examen de obicei vin peste un termen instabil între 1 și 2 luni.

De ce Cambridge English?

Acest test se bucură de o recunoaștere internațională în peste 20 de mii de universități din întreaga lume, fiind potrivit atât pentru emigrare, angajare peste hotare, cât și pentru admiterile la universitățile și proiectele din afara Republicii Moldova.

Cel mai mare avantaj al acestuia este probabil faptul că diploma care certifică nivelul de cunoaștere a limbii este valabilă pentru întreaga viață a posesorului acesteia.

Ce ne oferă Cambridge English?

Din păcate, în Republica Moldova, nu toate nivelurile de cunoaștere a limbii engleze pot fi certificate prin intermediul acestui test, cele mai substanțiale și necesare însă sunt accesibile și aici, fiindu-ne oferite toate nivelurile între A2 (KET) și C1 (Cambridge English Advanced/ CAE).

De asemenea, examenul Cambridge utilizează o metodă unică de notare, care presupune câte o „pârghie de siguranță”, ceea ce le dă posibilitatea aplicanților la examen să pice testul cu un nivel mai jos sau chiar să se ridice cu un nivel mai sus, ceea ce înseamnă că persoana care susține de exemplu testul pentru nivelul C1 (CAE), în cazul unei reușite mai mari, să atingă nivelul C2 și, respectiv, în cazul unui eșec neprevăzut, să ia nivelul B2 (Cambridge English First). Acest detaliu se consideră al doilea cel mai mare avantaj al examenului.

Diploma obținută în urma unui test Cambridge English este, de asemenea, recunoscută de Ministerul Educației ca una care certifică capacitățile lingvistice la limba engleză, ceea ce înseamnă că este un document eligibil pentru ca posesorul acestuia să fie eliberat cu nota 10 din oficiu de la examenul de bacalaureat la proba limbă străină.

Structura examenului

Examenul este format din trei-patru probe în dependență de nivelul care urmează a fi certificat, în timpul cărora se evaluează capacitățile de citire (această probă la nivelurile înalte fiind intersectată cu proba de „utilizare a limbii engleze” sau Use of English), sciere, ascultare și vorbire. Pentru fiecare este alocat un timp anumit în dependență de tipul testului ales. CAE, de exemplu, este compus în felul următor: Reading and Use of English (1h 30 min, opt părți), Writing (1h 30 min, două texte), Listening (40 min, patru părți) și Speaking (15 min). Examenele au o structură și conținut mai simple odată cu scăderea nivelului de certificare. Pentru alte detalii, accesați linkurile anexate mai jos.

Cât costă și unde poate fi susținut examenul?

Prețurile pentru pregătire variază în funcție de tipul acesteia (în grup/ individuală/ semindividuală), fiind însă apropiată de suma de 3.000 de lei, în timp ce pentru susținerea examenului aplicanții vor fi nevoiți să scoată din buzunar o sumă de aproximativ 3.000 de lei, în dependență de testul ales (Cambrige English First – 3.000 de lei; Cambridge English Advanced 3.200 de lei).

Dacă ați ales acest examen, acest link va fi extrem de util și chiar necesar pentru dvs., astfel încât aici puteți studia structura examenului din prima sursă, acesta fiind site-ul oficial al prestatorilor de examen Cambridge English Language Assesment. Stabilirea nivelului de certificare depinde de scopul susținerii examenului/ De exemplu, cei care doresc să fie eliberați de BAC cu „10” din oficiu au nevoie de nivelul B2 (Cambridge English First) certificat și C1 (CAE) pentru clasele bilingve. Alianța Franceză vă poate oferi un test de plasament contra plată, care vă va ajuta să înțelegeți aproximativ ce nivel de limbă posedați. Testul vă va costa 70 de lei.

Aici aveți linkul pentru site-ul Alianței Franceze, centrului autorizat din Moldova, unde puteți găsi toate detaliile care au rămas neclare pentru dvs. cu privire la susținerea examenului și partea logistică. De asemenea, aici puteți primi o consultație gratuită cu privire la orice întrebare apărută.

 

#3. IELTS (International English Language Testing System)

IELTS_logo

IELTS este un sistem internațional de verificare a cunoșterii limbii engleze. Acest sistem este și cel mai cunoscut, de aceea, sistemele de notare la TOEFL sau Cambridge English sunt prezentate candidaților în raport cu sistemul de notare al IELTS. Particularitatea acestui examen este că are o recunoaștere mondială, dar destul de specifică, punctajul minim admisibil fiind diferit pentru aproape fiecare țară sau instituție. IELTS nu este potrivit pentru oricare scop ce vizează cunoașterea limbii engleze. De asta, înainte de a alege acest examen datorită nivelului său relativ mic de dificultate, trebuie să vă asigurați că este potrivit pentru scopurile pe care le urmăriți, că universitatea sau compania la care doriți să aplicați îl recunoaște (de fapt, această procedură ar fi binevenită și în cazul celorlalte două teste). Totuși cu el puteți nimeri, practic, oriunde.

De ce IELTS?

Cu toate cele menționate mai sus, IELTS este cel mai popular test de certificare a competențelor lingvistice la limba engleză, fiind recunoscut în peste 140 de țări din întreaga lume. Mai mult de 2,7 milioane de teste sunt susținute anual. Pe deasupra, IELTS este singurul test de limba engleză care este acceptat cu scopul de imigrare de către toate țările care cer un test de limbă.

În rândul tinerilor, despre acest test se spune că ar fi mai simplu decât precedentele, ceea ce ar putea fi un privilegiu pentru cei care nu sunt siguri de forțele sale.

IELTS este un test organizat și prestat direct de Guvernul Marii Britanii prin intermediul British Council.

Ce ne oferă testul IELTS?

De fapt, acest test are o particularitate foarte respingătoare pentru candidații din Moldova. Aceasta constă în faptul că nu poate fi susținut aici. Totuși, cei care vor să o facă o pot face în România. Despre localitățile concrete vă vom informa mai jos.

Este important de menționat că Diploma de certificare a capacităților lingvistice la limba engleză obținută în urma unui test IELTS este valabilă pentru un termen de numai doi ani.

Testul are două mari module: ACADEMIC TEST – este folosit pentru cei care prestează o meserie care cere un grad mai mare de abilități de comunicare și cunoștințe tehnice (medici, profesori, ingineri). Este folosit pentru meseriile exacte și pentru admiterea în facultăți. GENERAL TEST – folosit pentru a testa efectiv abilitățile de limbă. Este folosit pentru meserii mai puțin exacte (economiști, avocați etc). În special pentru emigrare se dă testul GENERAL.

Diploma obținută în urma unu test IELTS este, de asemenea, recunoscută de Ministerul Educației ca una care certifică capacitățile lingvistice la limba engleză, ceea ce înseamnă că este un document eligibil pentru ca posesorul acestuia să fie eliberat cu nota „10” din oficiu de la examenul de bacalaureat la proba limbă străină.

În cazul acumulării unui punctaj necorespunzător, veți avea posibilitatea să repetați testul în cel mult trei luni.

Testul se susține lunar, un orar destul de potrivit pentru a le da candidaților posibilitatea de a se organiza după propriul program și voință.

Totuși, puteți trece un curs de pregătire în Moldova, fapt care vă poate ajuta să percepeți mai bine structura și algoritmul de susținere a testului. Contactele centrului de pregătire le aveți mai jos.

Structura testului

Testarea ILETS constă în patru probe: Ascultat (Listening), Citit (Reading), Scris (Writing) si Interviul (Speaking). Fiecare dintre acestea are un anumit specific de desfășurare. Primele trei probe se dau în cadrul unui singur examen de 2 ore 45 de minute, iar ultimul se dă ulterior, la câteva zile.

Testarea se face în aceeași sală și pentru cei care dau ACADEMIC, și pentru cei care susțin GENERAL, cu mențiunea că au alte materiale pentru examen. Diferența dintre cele două variante ale testului constă în probele de READING si WRITING, celelalte două probe fiind similare.

Deoarece formatul testului este unul destul de complicat, am cosiderat de cuviință să vă dăm posibilitatea să vă informați din prima sursă, aici aveți linkul pentru toată informația necesară cu privire la structura unui examen IELTS.

Cât costă și unde poate fi susținut examenul?

Pentru a susține testul va trebui să vă înscrieți la unul dintre centrele de susținere lista cărora o aveți aici: lista centrelor din România și lista centrelor din lume.

Este recomandat ca candidații să se înscrie online cu minimum cinci săptămâni înainte de data testului. De asemenea, este important ca aceștia să aibă în vedere faptul că locurile la sesiunile de testare sunt limitate. După epuizarea locurilor, înscrierea la sesiunile de testare nu va mai fi disponibilă, chiar dacă termenul limită de înscrieri nu s-a încheiat.

Veți primi un e-mail cu cinci zile lucrătoare înainte de data testului, în care vi se va confirma ora şi locul susținerii testului, precum şi alte detalii administrative.

Dacă totuși doriți să susțineți testul la un centru partener în loc de British Council, trebuie să luați în cosiderație faptul că datele de testare sunt confirmate în funcţie de disponibilitatea centrelor partenere şi dacă se înscriu minimum 20 de candidaţi la sesiunea respectivă. Pentru a vă înscrie la testul IELTS la sediile partenerilor British Council, vă recomandăm să contactați direct centrul partener.

Taxa de înscriere pentru sesiunile testului IELTS între aprilie și decembrie 2016 este de 800 de RON.

Participanții la cursurile Centrului de limba engleză British Council în România beneficiază de 10% reducere la înscriere, în următoarele condiții:

  • înscrierea la examen se va face în termen de maximum trei luni de la finalizarea cursului;
  • taxa de înscriere se va achita doar prin transfer bancar de la banca la care aveți cont deschis sau în numerar la Banca Transilvania ori CEC Bank.

Fiindcă pregătirea pentru acest test este substanțială, vă recomandăm să treceți un curs de pregătire. Acest lucru îl puteți face la mai mute centre de studiere a limbii engleze în Moldova. Unele dintre acestea sunt: TLC, American Language Center, Alianța Franceză din Moldova, ILTC, EXCEL. Prețurile diferă în funcție de centrul ales, de aceea, doritorii vor fi nevoiți să caute cel mai potrivit dintre ele.

Iată și alte linkuri care v-ar putea ajuta, primul din ele îl aveți aici, iar la restul se face trimitere direct din acesta.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente