În zilele caniculare, aparatele de aer condiționat sunt la mare căutare. Însă, dacă nu este utilizat în mod corect, aerul condiționat îți poate face mai mult rău decât bine, provocând sau agravând afecțiuni deja existente. Dintr-un aliat în lupta contra caniculei, aerul condiţionat poate deveni un adevărat pericol pentru sănătate.  Sfaturile noastre îţi vor face vara mai răcoroasă, fără să te îmbolnăveşti, scrie ZiaruldeIași.ro.

Doar cu 5-10 grade mai rece ca afară

Un lucru important de care trebuie să ţii cont este temperatura la care setezi aparatul. Este bine ca diferenţa de temperatură dintre încăpere şi aerul de afară să nu depăşească 5-10 grade Celsius, fie că eşti la serviciu, acasă sau în maşină.

Evită să intri transpirat într-o cameră răcită prea mult cu aerul condiţionat, pentru că te poţi alege cu o răceală. Trecerea de la canicula de afară în camera foarte răcoroasă îţi mai poate da dureri de cap, iar cei cu probleme cardiace sunt chiar în pericol de‑a face stop cardio-respirator sau şoc termic.

Nu sta sub jetul de aer rece!

Ai grijă să nu stai mai aproape de şase metri de gura de aer rece! În caz contrar, te poţi alege cu paralizie facială. Una din o mie de persoane care folosesc aerul condiţionat are această problemă!

De asemenea, distanţa mică dintre tine şi jetul de aer rece îţi poate da dureri de ceafă, nevralgii, lombosciatică, otită, sinuzită sau duce la lăcrimarea şi la înroşirea ochilor. Şi senzaţia de gât uscat şi tusea seacă ce nu trece cu expectorante pot fi puse pe seama folosirii incorecte a aerului condiţionat.

Sunt mai sensibili a face astfel de complicaţii copiii şi vârstnicii, care au sistemul imunitar mai slăbit. Din acest motiv, aerul condiţionat nu are ce căuta în camera copilului. Acasă, cel mai bine este ca aparatul de aer condiţionat să fie montat pe hol, pentru ca răcirea celorlalte încăperi să se facă indirect.

Spală filtrul o dată pe lună

Filtrul aparatului de aer condiţionat poate acumula praf, păr de animale sau alţi alergeni, dar şi bacterii care ne pot îmbolnăvi. Iată de ce este important ca filtrele să fie curăţate periodic, ideal lunar.

Cum le cureţi? „De regulă, filtrele sunt din material plastic, astfel că se pot spăla cu apă călduţă şi cu săpun sau cu un detergent normal, neagresiv. După uscare, se reintroduc în aparat. Alte tipuri de filtre se curăţă conform cărţii tehnice livrată cu aparatul”, ne lămureşte prof. dr. ing. Teodor Teretean, specialist în instalaţii de ventilare.

Nu uita că întregul aparat de aer condiţionat trebuie curăţat de profesionişti frigotehnişti o dată la doi sau trei ani, pentru dezinfectarea aripioarelor bateriei de răcire şi a tăviţelor de colectare. Specialistul Teodor Teretean recomandă, de asemenea, verificarea anuală a încărcăturii de agent frigorific şi a uleiului de ungere.

În sistemele de răcire ale aparatelor de aer condiţionat care nu sunt igienizate se poate dezvolta un bacil periculos, care provoacă legioneloză, boală manifestată prin febră, dureri de cap, tuse şi astenie. Forma severă a acestei boli produce, în 20% din cazuri, decesul.