(foto) „Tehnologiile eco nu sunt viitorul, ci prezentul”. Zeci de iventatori și-au expus proiectele la SUN Dă-I Fest

DinuBubulici photo-3304

Tehnologiile eco nu sunt viitorul, ci prezentul. Cu acest mesaj au venit zeci de inventatori să-și expună proiectele la cea de-a patra ediție a festivalului Sun Dă-I Fest. Aceștia au ținut să-și prezinte propriile invenţii ce ne ajută să economisim şi să valorificăm inteligent sursele regenerabile de energie.

Festivalul a venit şi cu un târg al meşterilor pasionaţi de lucruri autentice ce au expus spre vânzare obiecte decorative, bijuterii, tablouri create din produse naturale. Împătimiţii eco au putut cumpăra caiete, pixuri produse din carton reciclat, ceasuri de masă ce se alimentează de la energia apei sau a soarelui, încărcătoare solare pentru telefonul mobil.

 

DinuBubulici photo-3305

Universitatea Tehnică participă deja a treia oară la festival. La ediție din acest an, instituția a venit cu mai multe lucrări, dintre care majoritatea aparțin studenților anului III. „În multe cazuri studenții de la UTM atunci când finalizează un curs, încearcă să-l transforme într-un proiect și iată rezultatul„ a menționat șeful Catedrei Electromecanică și Metrologie, Ilie Nucă. Un proiect special pe care ni l-a prezentat acesta este sistemul de reglare a vitezei motorului troleibuzelor. Sistemul este asamblat aici în Moldova, dar sunt vândute și în Ucraina și în Moldova. „Noi avem multe lucrări inspirate de-ale studenților, printre acestea se regăsesc și proiecte serioase pe care le producem în colaborare cu anumite întreprinderi. Noi îi consultăm în ceea ce privește partea științifică, dar ei deja produc propriu-zis proiectele. Am venit aici pentru a-i informa pe oameni despre succesele noastre. Pentru studenții UTM, care au ce expune la un asemenea eveniment, festivalul este foarte important. După zile întregi petrecute într-un laborator, ei au posibilitatea să demonstreze efortul muncii lor”, a afirmat Ilie Nucă.

 

DinuBubulici photo-3370

Alexandru Jalbă este absolvent al Universității Tehnice din Moldova, care a venit la Festivalul Sun Dă-I Fest pentru a-și prezenta propriul proiect. El a creat un sistem electromecanic format din două motoare și un controlor. Pentru a-l confecționa i-a luat o lună. „Noi introducând un program în acest controlor putem regla pornirea, oprirea motorului, precum și alte funcții ale acestuia. Acest sistem este necesar deoarece poate fi utilizat la orice întreprindere”, a spus tânărul. Alexandru a mai adăugat că asemenea evenimente reprezintă niște oportunități pentru autorii acestor invenții și pentru vizitatorii festivalului care pot afla despre lucrurile interesante și utile care sunt create aici, în Moldova. „Sunt și cazuri în care la aceste expoziții vin și angajatori pentru a vedea de ce sunt în stare tinerii absolvenți de la UTM”, a menționat Alexandru.

 

DinuBubulici photo-3311

A patra ediție a SUN Dă-I Fest a oferit vizitatorilor săi posibilitatea de a afla cum funcţionează tehnologiile de producere a energiei din surse regenerabile – cazane pe biomasă, linii de producere a biocombustibilului, panouri fotovoltaice, colectoare solare, turbine eoliene şi de a cunoaște istoriile oamenilor ce utilizează deja în casele, întreprinderile lor energia curată.

Cea mai mare parte a expoziției invențiilor a fost destinată Energiei și Biomasei. Ion Dorogan a venit la festival pentru a prezenta câteva linii de brichetare a deșeurilor și biomasei. „Paiele, coji de floarea soarelui, rumegușul din lemn, toate acestea au fost considerate deșeuri de către moldoveni, dar acest gunoi poate fi mult mai necesar. Ele pot fi transformate în brichete pentru cazane, sobe și nu numai. Tot ceea ce a acumulat energia solară poate fi utilizat mai mult decât o facem până în prezent și se poate de reprodus în energie termică”, a spus Ion Dorogan. De asemenea, bărbatul a ținut să accentueze că un procent foarte mic al populației conștientizează utilitatea acestei energii și are încredere în acest produs. „E regretabil faptul că până și acei moldoveni care au încercat brichetele consideră că lemnul este mult mai util, ei nu conștientizează că depun mult mai mult efort aprovizionându-se cu lemne decât cu brichete. Prin aceste evenimente încercăm să schimbăm această concepție”, a afirmat bărbatul.

 

DinuBubulici photo-3308

Viceprim-ministrul, ministru al Economiei, Octavian Calmâc, prezent la eveniment, a menționat că Republica Moldova are un potenţial mare  de surse energetice regenerabile, care, odată valorificat, va spori independenţa energetică a ţării şi a fiecărui cetăţean în parte, va dezvolta economia naţională creând noi afaceri, locuri de muncă şi, nu în ultimul rând, va proteja mediul ambiant. „Anul acesta a fost adoptată Legea privind promovarea energiei regenerabile care stabilește obiectivele naționale în materie de energie regenerabilă, precum și mecanismele de suport pentru dezvoltarea pieței”, a menționat oficialul.

Festivalul „Sun Dă-I Fest” a fost organizat la Chișinău în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile în R. Moldova. Proiectul Energie şi Biomasă este finanțat de Uniunea Europeană, partener fără de care nu ar fi fost posibilă desfășurarea unor asemenea evenimente. „Uniunea Europeană demonstrează cât de importantă este energia sustenabilă pentru noi şi planetă, dar şi cât de distractivă poate fi aceasta şi că noi putem fi uşor parte a procesului de schimbare a modului în care consumăm energia” a menționat Aneil Singh, Charge d’Affaires, în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova.

 

DinuBubulici photo-3322 DinuBubulici photo-3353

Sute de oameni au participat la dezbateri publice şi au formulat împreună recomandări  pentru Guvern în promovarea consumului de energie regenerabilă în R. Moldova. Maturii au luat parte activă la concursurile interactive la tema energiei regenerabile şi la atelierele practice de producere a energiei regenerabile şi de valorificare a deşeurilor, iar copiii au colorat un orăşel de carton, au încărcat acumulatoare cu ajutorul citricelor şi au descoperit alte secrete ale energiei din sursele naturii.

SUN Dă-I Fest a oferit vizitatorilor săi mai multe surprize, printre care cea mai așteptată fiind concertul de muzică live susţinut de formaţiile Alex Calancea & Guz, Cuibul, All at Once (Bender), Six Roads, Bejenari & Kochetcov, The Glimpse, Miriam, FlashBlood, Red IceCream. De data aceasta, soarele a fost cel care a alimentat instrumentele muzicienilor.

 

DinuBubulici photo-3372

Menționăm că SUN Dă-I Fest se organizează al patrulea an consecutiv. Evenimentul este organizat de Proiectul Energie şi Biomasă – finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi POT Music. Proiectul Energie şi Biomasă este un proiect de trei ani: 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 

DinuBubulici photo-3373DinuBubulici photo-3371

DinuBubulici photo-3310

DinuBubulici photo-3306

 

DinuBubulici photo-3302

DinuBubulici photo-3290

DinuBubulici photo-3284

DinuBubulici photo-3283

DinuBubulici photo-3297

DinuBubulici photo-3299

 

DinuBubulici photo-3323

DinuBubulici photo-3378

DinuBubulici photo-3365

DinuBubulici photo-3288

DinuBubulici photo-3355

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente