O fi o coincidență sau nu, dar acest articol apare exact în acea perioada a anului când eroina mea trăiește euforia unui om fericit fără prea multe motive. E perioada când în Moldova înflorește levănțica, or această plantă are o magie care i-a marcat întreaga viață. Prin clasa a 7-ea copiii din satul său natal, Borogani, erau adunați de pe la școală ca să meargă în satul vecin și să ajute la culesul levănțicii. Și, deși taică-său era împotrivă ca fiica să meargă la muncă în câmp, aroma aceea o vrăjea până la a o face să ignore restricția lui tata și să meargă cu alți copii în marea violetă de flori.
Oxana Lungu, creatoarea brandului Lia Fia are un simț estetic extraordinar, pe care îl datorează mamei sale, adăugând că pe vremea când era copil, și era criză de lucruri frumoase, mama avea tot timpul grijă să facă rost de ceva deosebit pentru fiica sa. Poate de asta, când a devenit mamă de fete, Oxana și-a dorit ceva special și pentru fiicele sale. Nu le cumpăra îmbrăcăminte cu paiete sau de culori prea țipătoare, precum ușor se găseau pe atunci. Le comanda fetelor sale haine după propriul model la o croitoreasă cunoscută. Apoi, încurajată fiind de cele mai bune prietene, s-a gândit că ar fi o idee bună să se apuce chiar ea să creeze ținute pentru fetițe.
Deși hainele se coseau deja de câteva luni, denumirea brandului sub care acestea ar fi trebuit să apară încă nu se năștea în imaginația Oxanei Lungu. Lia Fia a apărut într-un moment de răsfăț al fiicelor sale, care făceau gălăgie, iar mama încerca să le potolească.
Odată cu prima colecție, Oxana a înțeles că vrea să transmită mamelor care cumpără hainele Lia Fia și un set de valori, cum ar fi importanța educației fetelor, lecturile, culturalizarea. „Deștepte și cochete”, așa vrea să-și vadă Oxana propriile fete, dar și pe cele care ajung să-i poarte hainele.
Deși are grijă mereu să le ocupe cu ceva util și frumos, recunoaște că ar vrea ca fiicele sale să nu meargă pe urmele ei, pentru ca să aibă o viață mai puțin grăbită.
Emilia, fiica mai mare, este însă foarte atrasă de activitatea mamei, furând cordele din atelier și inventând cu ele propriile modele. La doar 13 ani, Emilia este și o bună gospodină, calcă, spală, face curat și are grijă să își aștepte părinții cu mâncarea gata făcută, atunci când aceștia se rețin la serviciu.
Sofia, mezina, merge la dansuri, înot, face pictură și este norocoasa căreia tata în fiecare seară îi citește povești. Soțul Oxanei, Victor, un tehnician dentar cu experiență, primește în cadrul interviului nostru cuvinte calde și pline de recunoștință din partea Oxanei.
Îi mulțumește pentru că o rabdă, o susține și îi dă libertate să creeze. Ba chiar îi dă șuturi, atunci când entuziasmul o părăsește pe Oxana.
În pofida unei pasiuni inepuizabile pentru Lia Fia, Oxana este cu gândul la familie. Cel mai mare regret îl are că petrece prea puțin timp acasă. A fi designer și creator e captivant, dar nu e atât de ușor precum pare. Pentru a supraviețui cu afacerea, trebuie mult să călătorească, în căutare de stofe și cumpărători noi. Cară valize, repartizează marfă, organizează repetiții, face livrări. O muncă istovitoare a cărei răsplată este atunci când dimineața intră pe ușa atelierului cu un model nou proaspăt visat, iar după amiază își vede visul deja cusut și pus pe umeraș.
Într-un ritm de viață atât de acerb, câteva tradiții simple o ajută să-și împlinească pofta de comunicare cu cei dragi. Vineri seara o petrece neapărat cu familia, sâmbăta iese obligatoriu la ceai cu cele 5 prietene, pe care și le-a făcut încă din adolescență.
Producătorii autohtoni se descurcă greu pe piața locală, spune Oxana. Nu prea au unde se dezvolta, le este dificil să se mențină. Dar atunci când o mai bătea gândul să lase totul baltă și să plece în străinătate, soțul său Victor a fost cel care s-a împotrivit. „Noi suntem generația care va pune Moldova pe picioare”, a zis el. Oxana nu doar a ascultat de soțul său, ci a realizat că prin intermediul Lia Fia ține mai multe mame acasă, ba chiar și pe propria mamă o aduce acasă din Italia, unde era plecată de mai mulți ani.
„Sunt multe femei care vor să facă lucruri frumoase, dar au nevoie de cineva ca să le încurajeze”, spune Oxana. Este gata să ofere din curajul și experiența sa numai să vadă mai multe moldovence împlinite, acasă, alături de copiii lor.
10 lucruri despre Oxana Lungu
# La 15 ani Oxana a părăsit casa părintească și a venit singură la Chișinău pentru a învăța la liceul Vasile Alecsandri
# Are studii superioare în contabilitate și administrare
# Sunt 2 lucruri pe care adoră să le facă: să miroase levănțică și să manânce zmeură
# Colecționează ii vechi. Acum are o colecție de vreo 15 ii.
# Destinația sa preferată de vacanță este Amsterdam
# În fiecare an organizează cu familia un picnic în levănțică
# Își cumpără tot timpul flori proaspete la serviciu
# Sofia, mezina familiei, este prima care testează noile creații de Lia Fia
# Acum mamele fetițelor care poartă Lia Fia pot să își cumpere aceleași haine, dar în mărimi mai mari
# Pentru a încuraja fetele să citească, Lia Fia organizează prezentări de colecții în bibliotecă
Acest articol a fost realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară (în special îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii), și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.
Text semnat de Nata Albot