Trei tineri din Moldova au fost premiați în cadrul Hackathonbridge 2.1, o competiție de startup-uri pentru Polonia, Ucraina și Moldova. Anunțarea rezultatelor a avut loc pe 27 mai la Varșovia, Polonia.
În acest concurs au putut participa proiectele de startup-uri din Moldova, în echipa cărora se regăsea cel puțin un specialist din Ucraina sau din Polonia. Această condiție a fost valabilă și pentru participanții din celelalte țări. Astfel, în competiție au participat doar echipe internaționale, care creează proiecte în trei domenii precum: afaceri, societate și cultură.
Trei cele mai bune proiecte au primit un fond în valoare de 45.000 de euro. În acestea se regăsește și câte un participant din Republica Moldova. Cele mai bune proiecte au fost:
Maker faire Odessa
Iarmarocul celor mai bune proiecte inovative din Moldova și Ucraina, pe care fondatorii intenționează să o organizeze în luna august la Odessa, în Ucraina. În acest proiect participantul din țara noastră este Victor Bujoreanu.
Digital parking map of Europe
O aplicație mobilă care permite în regim real să afli care sunt locurile libere în parcările din apropiere. Co-fondatorul acestui proiect este Ciprian Plăcintă, originar din Moldova.
Cultureshift
Al treilea proiect câștigător este o aplicație mobilă, care într-o manieră distractivă aduce la cunoștința utilizatorilor particularitățile culturale și cele de comportament ale locuitorilor Moldovei, Poloniei și Ucrainei. Vlad Ursu este tânărul moldovean care și-a adus aportul la crearea acestui proiect.
Următoarea etapă a concursului Hackathonbridge este realizarea acestor proiecte. Autorii au angajamentul de a le desfășura până pe data de 30 octombrie 2016. În cadrul competiției din acest an au participat 136 de proiecte administrate de 36 de „ambasadori” din Moldova, Ucraina și Polonia.