(foto) „Vinul Moldovei” a adus acasă 70 de medalii de aur și argint de la București

IWCB6

Vinul Moldovei a fost distins cu 70 de medalii – 27 de aur și 43 de argint, la cel mai important Concurs Internațional de Vinuri București din România IWCB, unde participă deja a treia oară consecutiv sub brandul național vinicol „Vinul Moldovei”.

Aceste medalii vin să atesteze standardele înalte de calitate respectate la producerea vinurilor autohtone și să reconfirme faptul că companiile vinicole autohtone continuă să păstreze vie tradiția legendară a Vinului Moldovei. Participarea vinurilor noastre la concurs a fost organizată de către Oficiului Național al Viei și Vinului.

Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului:Ne bucurăm de fiecare dată  când vinurile produse în Republica Moldova sunt apreciate la nivel internațional. Aceste 70 de distincții demonstrează că „Vinul Moldovei” este un produs de calitate înaltă, pe măsura așteptărilor consumatorilor internaționali, și un actor puternic pe piața mondială de vinuri. Oficiul Național al Viei și Vinului va susține în continuare eforturile depuse de companiile vinicole autohtone de a-și îmbunătăți calitatea vinurilor, de a-și consolida prezența pe piețele existente și a se extinde pe piețe noi.

 

IWCB18

 

Cea de-a 13 ediție a Concursului Internaţional de Vinuri Bucureşti (IWCB) a avut loc în perioada 26-29 mai curent, pentru prima dată la Focșani, Vrancea. Numărul ţărilor participante a ajuns, în acest an, la 32, printre care Argentina, Australia, Chile, Cipru, Cehia, Germania, Spania, Franţa, Georgia, Grecia ș.a. România și Republica Moldova au ocupat locurile de cinste în topul țărilor după numărul de mostre depuse, țara gazdă – 717 și Moldova – 182. Sub umbrela „Vinul Moldovei” cei 27 producători autohtoni au înscris în concurs 66 vinuri albe, 15 rose, 70 roşii, 16 vinuri efervescente şi 15 distilate.

Great Gold Medal, marea medalie de aur a concursului IWCB, a fost acordată doar la două vinuri, dintre care unul din Republica Moldova –  Chardonnay dulce alb 2013 de la compania „Chateau Vartely”. Cele mai multe medalii de aur i-au revenit „Vinăriei Purcari”, reprezentanții cărora au adus acasă 7 medalii de aur pentru:  Alb de Purcari 2013 și 2014, Freedom Blend 2014, Pinot Grigio de Purcari 2015, Ice Wine 2014, Rose 2015 şi Vinohora Rose 2015.

 

IWCB13

 

„Aroma” a fost premiată pentru 4 divinuri cu 3 medalii de aur și una de argint. Compania „Asconi” a fost apreciată cu 4 medalii de aur pentru Asconi Ice Wine Muscat 2015, Asconi Rose Ice Wine Cabernet Sauvignon 2012, Sol Negru Chardonnay 2012 și Sol Negru Rose Cabernet Sauvignon 2015, și 4 de argint pentru Sol Negru Sauvignon Blanc 2015, Sol Negru Cabernet Sauvignon 2012, Sol Negru Saperavi 2012 și Sol Negru Feteasca Albă 2015. „Castel Mimi” a obţinut trei medalii de argint pentru Feteasca Albă 2015, Merlot 2014 şi Roşu de Bulboaca 2014. Câte o medalie de aur au primit și „Vinăria din Vale” pentru Rose 2015, Cricova – pentru Chardonnay Prestige 2015.

Calitatea de top a produselor noastre au fost apreciate de 37 de jurați din 19 țări, printre aceștia și doi din Republica Moldova. Este vorba despre Gheorghe Arpentin, expert al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) și președinte al Uniunii Oenologilor din Moldova, și Vasile Luca, viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova, desemnat și cu titlu de oenologul anului 2015.

 

IWCB14

În total, în concurs au fost înscrise 1 495 de probe şi, potrivit regulamentului, doar 1/3 din mostre au putut fi premiate. Distincțiile obținute în acest an la concurs depășește 43 – numărul celor obținute în 2015.

Participarea la cea de-a 13-a ediție a Concursului Internațional de Vinuri București a face parte din Cadrul de Marketing și Promovare a Vinului Moldove i- un document de politici implementat de ONVV, conform mandatului sectorului vitivinicol.

Mai multe detalii despre concurs și premiile acordate vinurilor puteți afla aici.

Despre ONVV

ONVV este expertul nr. 1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

IWCB1

IWCB3

IWCB4

IWCB8

IWCB9

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente