Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova (ANRE) anunță ședința publică la care vor fi examinate: legalitatea majorărilor prețurilor la produsele petroliere principale și va supune aprobării valorile maximale ale marjei comerciale specifice aferente comercializării produselor petroliere principale
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică s-a autosesizat în privința majorărilor prețurilor la produsele petroliere principale efectuate de companiile petroliere, care au acționat contrar prevederilor art. 4 alin. (3) și alin. (4) al Legii nr. 461/30.07.2001 privind piaţa produselor petroliere și Metodologiei formării și aplicării preţurilor la produsele petroliere, aprobată prin Hotărîrea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 102/2016 din 31.03.2016 (în vigoare din 13.05.2016).
În acest sens, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță pentru luni, 30 mai 2016, ora 15.00, desfășurarea unei ședințe publice la care vor fi examinate legalitatea majorărilor prețurilor la produsele petroliere principale și va supune aprobării valorile maximale ale marjei comerciale specifice aferente comercializării produselor petroliere principale și a gazului lichefiat . Evenimentul va avea loc în incinta ANRE (str. Columna, 90, et. 2, sala de şedinţe).
La ședință sunt invitaţi reprezentanţi ai operatorilor de pe piața produselor petroliere, ai structurilor de stat şi organizaţiilor neguvernamentale interesate, experți în domeniul energetic, jurnalişti, alte persoane interesate.
Reamintim că la 26 mai 2016, prim-ministrul Pavel Filip a adresat o scrisoare Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE) unde solicită Autorității o serie de clarificări care vizează aplicarea legislației în vigoare, cu privire la prețurile operate în acest domeniu. „În contextul modificării Legii nr. 461-XV din 30 iulie 2001, privind piața produselor petroliere, operate prin legea 223, din 3 decembrie 2015, începând cu 1 aprilie 2016, ANRE urma să stabilească prețurile plafon la produsele petroliere în baza unei noi metodologii de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Aș dori să știu dacă și în ce mod a fost stabilit acest plafon și cum va afecta el prețul carburanților. Pentru Executiv aceste date sunt vitale, având în vedere că prețul carburanților este, de cele mai multe ori, direct relaționat cu multe alte produse, printre care și produsele de primă necesitate pentru populație”