Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, edificarea prin reconstituire a monumentului celor trei martiri – Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului” din municipiul Chişinău.
Monumentul dedicat memoriei celor trei personalităţi, Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea, militanţi ai mişcării naţionale din Basarabia de la începutul secolului al XX-lea, a fost instalat în preajma Catedralei în anul 1923. Sculptura a fost însă distrusă, alături de alte zeci de monumente construite în perioada României Mari, odată cu ocuparea Basarabiei, în 1940, de către Uniunea Sovietică.
Alexei Mateevici este autorul odei „Limba noastră”, care din 1994 este imnul Republicii Moldova. Simeon Murafa a fost publicist şi redactor al ziarului „Cuvântul Moldovenesc”, iar Andrei Hodorogea – inginer. Toţi trei au fost figuri importante ale vieţii politice şi culturale din Basarabia.
Cei trei martiri au decedat în august 1917. Primul și-a pierdut viața preotul Alexei Mateevici care a fost răpus de tifos exantematic, la o lună după ce a scris poezia „Limba noastră”. La scurt timp, ceilalți doi militanți pentru reîntregirea neamului românesc, Simion Murafa și Andrei Hodorogea, au fost împușcați de către o bandă de soldați bolșevici care se întorceau de pe frontul român în Rusia.
Monumentul a fost instalat la 1923 la inițiativa unor prieteni ai celor trei mari intelectuali basarabeni, în frunte cu Pan Hallipa, declara într-o intervenție pentru Radio Chișinău, istoricul Ion Negrei.
Acum trei ani, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români a venit cu iniţiativa de a reconstitui opera, anexând referințe pozitive ale Ministerului Culturii și Academiei de Științe a Moldovei. Astfel, sculptura, care este finalizată de către arhitectul Eugen Bâzgu și artistul popular Veaceslav Lozan, reproduce identic lucrarea distrusă şi va fi amplasată exact pe acelaşi loc pe care s-a aflat până în 1940.
Astfel, Monumentul celor trei martiri va avea o înălţime de peste trei metri, circa 20 de tone şi va fi ridicat din piatră de Cosăuţi. Pe placa verticală vor fi aşezate chipurile celor trei militanţi basarabeni, în basoreliefuri din bronz, iar pe piedestalul din faţa lor va sta aşezată figura unui vultur, tot din bronz. Vechea sculptură era încununată de stema României, iar mai jos era inscripţionat „Apostolii basarabeni, martiri ai sfintei cauze naţionale“.
Cheltuielile pentru lucrările de proiectare și edificare a monumentului, precum și lucrările de amenajare complexă a terenului aferent vor fi acoperite de ASCOR și alte sponsorizări.