Protestul din 24 aprilie: Patru persoane au primit 30 de zile de arest preventiv

zdg
Foto: Captură video / Ziarul de Gardă

La 6 mai, curent, pe numele celor patru persoane reținute de către poliție la 5 mai pe faptul organizării dezordinilor în masă în timpul protestelor din 24 aprilie, instanța de judecată a emis mandate de arest preventiv pentru 30 zile.

Vineri, Poliția a înaintat în instanța de judecată demersul cu privire la aplicarea măsurii preventive – arestul, pe numele celor patru persoane reținute ieri de către poliție.

Cele patru persoane au vârste cuprinse între 24 – 50 de ani. Potrivit forțelor de ordine, aceștia au acționat ilegal, destabilizând ordinea și securitatea publică, totodată, aruncând cu pietre în polițiștii aflați la menținerea ordinii de drept în timpul protestului din 24 aprilie.

Cei patru au fost reținuți inițial pentru 72 de ore, după ce oamenii legii au efectuat 4 percheziții în mun. Chișinău și în localitatea Mana, raionul Orhei. Doi dintre aceștia nu sunt la prima abatere de la legislație, anterior fiind condamnați pentru infracțiuni de jaf și vătămare medie a integrității corporale.

Vezi mai jos momentul reținerii:

Reamintim, la 24 aprilie, manifestațiile ce au avut loc în capitală au degenerat în violențe și dezordini în masă, fiind răniți 43 angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, implicați la menținerea ordinii de drept, două persoane civile și deteriorate proprietăți private. Ca material probatoriu a constituit obiectele ce au fost aruncate în poliție, uniformele și mijloacele speciale din dotarea polițiștilor, deteriorate, declarațiile martorilor oculari, imaginile foto și video și concluziile medico-legale privind vătămările corporale suferite de angajații poliției și persoanele civile.

Investigația pe acest caz continuă, urmând să fie acumulate și alte probe pe dosar pentru a putea fi transmis instanței de judecată, fiind respectate prevederile și procedurile legale.

Iată ce riscă cei patru potrivit Codului Penal al Republicii Moldova: Articolul 285. Dezordini în masă

(1) Organizarea sau conducerea unor dezordini în masă, însoţite de aplicarea violenţei împotriva persoanelor, de pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, de aplicarea armei de foc sau a altor obiecte utilizate în calitate de armă, precum şi de opunere de rezistenţă violentă sau armată reprezentanţilor autorităţilor, se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 8 ani.

(2) Participarea activă la săvîrşirea acţiunilor prevăzute la alin.(1), se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani.

(3) Chemările la nesupunere violentă activă cerinţelor legitime ale reprezentanţilor autorităţilor şi la dezordini în masă, precum şi la săvîrşirea actelor de violenţă împotriva persoanelor, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 200 la 500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.

Inspectoratul General al Poliției vine să asigure cetățenii că dreptul la libera exprimare este și va fi respectat de către poliție. În același timp, siguranța cetățenilor în timpul protestelor constituie o prioritate pentru organele de forță. Prin urmare, orice persoană ce intenționează să organizeze fie va participa la dezordini în masă, punînd în pericol viața și sănătatea cetățenilor, vor fi sancționate conform legislației în vigoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente