Gimnaziile și liceele vor putea să elaboreze în formă electronică orarul lecțiilor. Cum va funcționa programul

computer_lab_1
Foto:ctcomputerinstitute.com

Gimnaziile și liceele au posibilitatea să elaboreze în formă electronică orarul lecțiilor pentru anul de studii. Ministerul Educației le va oferi gratuit tuturor instituțiilor de învățământ general interesate programul, inclusiv instalarea acestuia și instruirea unui operator.

Softul a fost creat de către un reprezentant al Corpului Păcii în Republica Moldova, ținând cont de specificul procesului de planificare a orelor în școală. „Într-o singură instituție de învățământ general se elaborează orarul lecțiilor pentru cel puțin 12 clase. Disciplinele trebuie repartizate în așa fel, încât numărul de ore să se încadreze în planul cadru de studii, profesorul disciplinei să fie disponibil pentru clasa respectivă, la ora respectivă, iar elevii să aibă suficient timp pentru a însuși calitativ materia de studiu. Utilizarea unui soft ar eficientiza și optimiza procesul de planificare a orelor, de aceea Ministerul Educației vine cu inițiativa de a le oferi gimnaziilor și liceelor această posibilitate. Deși există mai multe programe care ar putea genera un orar, softul propus de Ministerul Educației este adaptat anume pentru a genera orarul unei școli”, a precizat viceministrul Elena Cernei.

Programul va rula pe sisteme de operare Windows sau Mac, având o interfață de utilizator disponibilă în trei limbi: engleză, română și rusă. Dacă utilizatorul va furniza informații, precum denumirea disciplinei, numărul maxim de elevi în clasă, profesorul, numele clasei, cabinetul etc., softul va genera un orar. Programul va monitoriza orarul în funcție de clasă, profesor sau materie, în scopul evitării dublării înregistrărilor.

Datele pot fi introduse manual ori pot fi generate. Orarul școlar poate fi modificat chiar și după ce a fost generat. Programul poate stoca mai multe versiuni ale unui orar, fapt ce-i va permite utilizatorului să păstreze versiunile anterioare, în timp ce creează altele noi, iar în caz de necesitate – să revină la primele. Orarul poate fi imprimat sau exportat în alte programe, de exemplu Excel. De asemenea, școlile pot să îl afișeze pe paginile lor web sau pe panouri electronice.

Până la momentul actual și-au exprimat dorința de a utiliza programul circa 150 de instituții de învățământ din diferite raioane. În a doua jumătate a lunii mai vor demara instruirile în teritoriu, inclusiv vor fi pregătiți formatorii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente