Situația ambuteiajelor și traficului îngreunat în orele de vârf din Chișinău a devenit din ce în ce mai apăsătoare, și încearcă la greu nervii șoferilor în fiecare zi. În urma analizei aprofundate a situației curente, dar și în baza observațiilor făcute de cetățeni, INP al IGP a făcut mai multe propuneri către instituțiile relevante (primăria, ministerul transporturilor și infrastructurii drumurilor, etc.) privind fluidizarea traficului și diminuarea considerabilă a ambuteiajelor.
Astfel, au fost propuse spre implementare următoarele modificări:
1. Optimizarea funcționării regimului semafoarelor la următoarele intersecții:
# la intersecţia străzilor Dacia – Hristo Botev – Trandafirilor – de mărit ciclul de funcţionare al semaforului de la 96 sec. pînă la 150 sec. (deja implementat);
# la intersecţia bd. Decebal – Nicolai Zelinschi – reglarea fie adaptarea semaforului, astfel încît acesta să permită transportului de pe o direcție de mers să vireze la stînga, fiind asigurat că fluxul de transport de pe direcția opusă este stopat (în proces de implementare de către APL);
# la intersecţia străzilor Gagarin – Albişoara – Cantemir – de mărit ciclul de funcţionare a semaforului de la 140 sec. pînă la 190 sec., ceea ce va reduce considerabil formarea ambuteiajelor în intersecţia nominalizată (deja implementat);
# la intersecţiile bd. Traian – str. Independenţei şi Cuza Vodă – str. Independenţei – de majorat ciclul de funcţionare a semafoarelor de la 69 sec. pînă la 92 sec. (deja implementat);
# la intersecţia străzilor Milano – Calea Ieşilor – de mărit faza verde a semaforului pentru transport de la 30 la 60 sec. (deja implementat);
# la intersecţia str. Calea Orheiului – bd. Renaşterii Naţionale – str. Poştei (sens giratoriu) – de reconectat obiectivul semaforic (in proces de implementare de catre APL);
# la intersecția str. T.Vladimirescu – str. Florării 1 – ciclul semaforului pietonal a fost ajustat la 60 sec.(deja implementat)
# la intersecția str. M.Viteazul – str. Petricani, semafoarele pietonale au fost dotate cu buton și ajustate la 60 sec. (deja implementat)
# la intersecția str. Ciuflea – str. București, de mărit ciclul de funcţionare a semaforului la 120 sec. (deja implementat)
# la intersecția str. București – str. Ismail, de mărit ciclul de funcţionare a semaforului la 120 sec (deja implementat)
# la intersecția str. București – str. Tighina, de mărit ciclul de funcţionare a semaforului la 90 sec (deja implementat)
# la intersecția G.Vieru – str. Cosmonauților, de mărit ciclul de funcţionare a semaforului la 90 sec (deja implementat)
# la intersecția G.Vieru – str. Romană, de mărit ciclul de funcţionare a semaforului la 90 sec (deja implementat)
# la intersecția str. Ismail – str. A. Mateevici, de mărit ciclul de funcţionare a semaforului la 120 sec (deja implementat)
2. Modificarea indicatoarelor rutiere vechi pe cele noi și amplasarea acestora în locuri vizibile pentru participanții la trafic;
3. Fluidizarea traficului la rondul „CTC Tutun” prin delimitarea benzii de deplasare din dreapta a transportului care vine de pe str. Varniţa, prin bordură, de benzile de deplasare a transportului de pe str. Calea Basarabiei şi str. Ismail, astfel încît transportul de pe str.Varniţa să fie direcţionat doar spre dreapta către rondul de la intersecţia str. Uzinelor – str. Vadul lui Vodă – str. T. Vladimirescu.
Suplimentar, direcționarea transportului pe benzi se va efectua prin instalarea indicatoarelor rutiere 5.37.1 şi/sau 5.37.2 „Direcţiile de deplasare pe benzi”. În același, timp va fi efectua o evaluare a situației indicatoarelor rutiere deja existente cu ulterioara elaborare a unei scheme de reorganizare a circulaţiei rutiere şi presemnalizare cu indicatoarele rutiere şi mijloacelor tehnice de semnalizare, pentru determinarea ordinii de trecere și direcţiei de deplasare pe benzi.
În prezent, se face o evaluare a corectitudinii marcajelor și delimitării benzilor în intersecțiile problematice din capitală, pentru a veni cu anumite propuneri de modificări.
În același timp, forțele de ordine îndemnă participanții la trafic să vină și ei cu propuneri de eficientizare a traficului rutier, adresate IGP sau INP.