Limbajul Makaton va începe a fi aplicat în Moldova ca instrument de lucru cu copii cu probleme de comunicare

makaton4
Foto:thesmartenterprise.co.uk

În Republica Moldova va fi aplicat limbajul augmentativ de comunicare Makaton adaptat la contextul local, după metoda organizației britanice cu același nume.

În acest sens, timp de șase luni, un grup de lucru aprobat, recent, de Ministerul Educației va identifica vocabularul de bază al acestui limbaj pentru țara noastră, care va fi alcătuit din 450 de cuvinte cu simboluri și semne pentru fiecare cuvânt. Ca rezultat, pe parcursul a trei ani, acest limbaj va fi integrat în practica profesioniștilor ca instrument de lucru cu copii și adulți cu probleme de comunicare. În acest context, timp de trei zile la Chișinău are loc un atelier moderat de experți în domeniu din Marea Britanie, cu participarea membrilor grupului de lucru, scrie p4ec.md

 

PC: Parteneriate pentru fiecare copil
PC: Parteneriate pentru fiecare copil

Viorica Marț, specialist principal în cadrul Ministerului Educației, a menționat că ministerul desfășoară mai multe activități în contextul implementării Programului Național de Dezvoltare a Educației Incluzive pentru anii 2011-2020, printre care și incluziunea educațională a copiilor cu dizabilități, inclusiv a celor cu dizabilități senzoriale. ”Reforma sistemului rezidențial, lansată în anul 2007, a contribuit la micșorarea esențială a acestor instituții, dar și la reintegrarea copiilor în instituțiile de învățămînt general și în comunități, fiindcă se știe că locul fiecărui copil este în familie. Implementarea limbajului Makaton va contribui la asigurarea accesului la servicii educaționale a copiilor cu diverse probleme de comunicare, inclusiv a celor cu deficiențe de auz, începînd chiar din grădiniță”, a spus doamna Marț.

 

PC: tipibooks.tictail.com
PC: tipibooks.tictail.com

Daniela Mămăligă, director AO „Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/, a relatat că implementarea acestui limbaj în țara noastră este posibilă grație suportului oferit de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață”. „Ne dorim ca acest limbaj să devină un instrument de lucru pentru profesioniștii din domeniu și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții copiilor și adulților cu probleme de comunicare”, a subliniat Daniela Mămăligă.

La rândul ei, Teresa Cutmore, expert Makaton, a relatat că „în Marea Britanie acest limbaj este implementat de peste 20 de ani și este un instrument eficient de comunicare pentru copiii și adulții cu dificultăți de atenție și ascultare, înțelegere a discursului, dificultăți de dezvoltare a vorbirii și învățării și este binevenit că Moldova a decis să-l implementeze.”

 

PC: Parteneriate pentru fiecare copil
PC: Parteneriate pentru fiecare copil

Proiectul „Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață” va fi desfășurat în Republica Moldova în anii 2016 – 2019, în cinci raioane ale țării: Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni și Ungheni. Obiectivul general al acestuia este de a asigura accesul copiilor cu necesități speciale, cu vîrsta cuprinsă între 0-7 ani și familiilor acestora la programe de suport, dezvoltate în cadrul proiectului dat. Programele vor fi orientate spre consolidarea capacităților părinților, profesioniștilor și oferirea acestei categorii de copii a celor mai bune oportunități pentru dezvoltarea în primii ani de viață a potențialului de care dispun.

Proiectul va fi implementat de PPFC, în colaborare cu consorțiul format din Organizațiile MellowParenting și HealthProm din Marea Britanie, cu susținerea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Educației și a autorităților din cele 5 raioane beneficiare ale proiectului. Proiectul în valoare totală de 680,000 euro este finanțat de Uniunea Europeană.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente