Viceprim-ministrul Gheorghe Brega și Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, au participat astăzi la evenimentul de recepționare a primului lot de colete alimentare, oferit cu titlu gratuit Republicii Moldova de către Guvernul României.
Agenţia Rezerve Materiale din Chişinău a depozita cele 12.500 de colete alimentare, care au sosit în Republica Moldova cu nouă autotrenuri din România. Altele 7.500 colete urmează să ajungă în Republica Moldova săptămâna viitoare. Acestea conțin produse alimentare (făină, paste făinoase, mălai, conserve de carne și de legume), toate fabricate în România și însoțite de certificate de calitate și siguranță alimentară conform rigorilor Uniunii Europene. Valoarea totală a celor 20 de mii de colete alimentare este de 400.000 euro. Beneficiari ai acestor colete alimentare sunt copiii cu dizabilități și persoanele cu dizabilități severe din copilărie. Conform procedurii de verificare a siguranței alimentelor, Centrul Naţional de Sănătate Publică a eliberat deja avizul sanitar pentru coletele alimentare stocate în depozitele Agenţiei Rezervelor Materiale.
Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a mulțumit Guvernului României pentru suportul acordat. „Este un ajutor bine venit și apreciat în ajunul sărbătorilor de Paști. Vom distribui imediat aceste colete către beneficiari. Coletele alimentare vor pleca chiar de maîne în raioanele Briceni, Ocnița și Glodeni: aceste raioane nu au recepționat încă nici zahărul – acest lucru se va face concomitent cu coletele alimentare pentru a evita costurile duble la transportare. Începând cu ziua de luni, coletele alimentare vor fi repartizate în toată republica”, a precizat Gheorghe Brega.
La rândul său, Marius Lazurca a menţionat că ajutorul acordat este un gest de solidaritate din partea României. „Trimitem aceste colete în perioada pascală celor mai nevoiașe familii din Republica Moldova şi ne dorim ca acestea să ajungă până la Paști la toți destinatarii pe care i-am identificat împreună cu autoritățile de la Chișinău”, a spus Marius Lazurca.
Guvernul României a mai oferit 1.170 tone de zahăr, care au fost distribuite instituțiilor sociale din țară. În luna mai, curent, Republica Moldova urmează să mai primească 16 mii tone de păcură destinate prevenirii situaţiilor de risc în domeniul energetic.