Perioada expoziției invențiilor lui Da Vinci a fost extinsă până la 30 aprilie

DSC_8027

Datorită cererii înalte ale vizitatorilor, mai ales în zilele de weekend, organizatorii au decis să extindă perioada expoziției până la 30 aprilie, ceea ce înseamnă cu o lună mai mult decât a fost planificat inițial.

50 de mașini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci pot fi văzute, de luni, 1 februarie, într-o expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie din Chișinău.

Vedeți aici un reportaj foto de la #diez cu ceea ce puteți vedea la expoziție.

 

Biletele pot fi cumpărate de pe iTicket până pe 30 aprilie
Biletele pot fi cumpărate de pe iTicket până pe 30 aprilie

Expoziția „Da Vinci – Invenții” reunește circa 50 de modele de maşinării, proiectate acum 500 de ani de cea mai importantă figură culturală a Renaşterii, care sunt grupate în următoarele categorii: mașini de război, maşini hidraulice, maşini de zbor, mașini pentru construcții şi maşini pentru manufacturare. Modelele, unele funcționale, sunt realizate în lemn şi respectă fidel schițele şi proiectele lui Leonardo da Vinci, care nu au fost reproduse în timpul vieții inventatorului.

Toate cele 50 de mașinării sunt realizate din lemn și respectă până în ultimul amănunt schițele din caietele lui da Vinci. Desenele și proiectele vechi de peste 500 de ani au fost făcute accesibile publicului abia în 2007, când reprezentanții Muzeului Leonardo au scanat 12.000 de pagini și au creat o arhivă gratuită online.

Fiecare model din cadrul expoziției este însoțit de o copie a schiței originale și detalii cu privire la aplicațiile gândite de da Vinci pentru fiecare invenție în parte. Printre cele 50 sunt bicicleta, rulmentul, fierăstrăul hidraulic, podul mobil, tancul, deltaplanul, planorul, parașuta și robotul.

 

Expoziția Da Vinci la Chișinău
Expoziția Da Vinci la Chișinău

Cele 50 de modele nu au fost materializate în timpul vieții lui Leonardo da Vinci, dar unele sunt perfect funcționale. Acestea sunt grupate în următoarele categorii: maşini de război, maşini hidraulice, maşini de zbor, maşini pentru construcţii şi maşini pentru manufacturare.

Alături de modelele de maşinării, expoziţia mai cuprinde şi copii ale celor mai renumite manuscrise şi note de anatomie ale lui da Vinci, reproduceri în format 3D ale capodoperelor „Mona Lisa”, „Cina cea de taina”, „Omul Vitruvian” şi a unicei sculpturi a artistului – statuia ecvestră a lui Francesco Sforza.

Expoziția „Invențiile lui da Vinci” mai conține și manuscrisele autorului din anatomie. De asemenea, vizitatorii vor vedea și picturile lui da Vinci într-un format 3D. Printre tablourile expuse vor fi: „Mona Lisa”, „Cina cea de taină”, „Omul Virtruvian”, precum și unica sculptură a artistului, „Calul lui Leonardo”.

Programul de lucru al expoziţiei:

Luni-vineri: 10:00 – 19:00, sâmbătă-duminică: 10:00 – 18:00. Fără zile de odihnă.

Costul biletului de intrare în expoziţie:

# În zilele lucrătoare:
70 lei – pensionari, invalizi şi veterani de război; 80 lei – elevi, 90 lei – studenţi, 100 lei – adulţi;
# În zilele de weekend:
70 lei – pensionari, invalizi şi veterani de război; 90 lei – elevi, 100 lei – studenţi, 120 lei – adulţi.

 

 

Expoziția Da Vinci la Chișinău
Expoziția Da Vinci la Chișinău

Facilităţi la taxa de intrare în expoziţie:

# Copiii cu vârste până la șapte ani intră gratis;
# Elevii care vizitează expoziţia în grup mai mare de 10 persoane vor achita 70 lei/per persoană;
# Studenţii care vor vizita expoziţia în grup mai mare de 10 persoane vor achita 80 lei/per persoană;
# Publicul adult din cadrul instituţiilor / organizaţiilor care va vizita expoziţia în grup ce depăşeşte 20 de persoane va achita 80 lei/per persoană.

Ghidarea publicului în expoziţie se va face contra plată. Costul ghidajului: 70 lei pentru un grup de elevi, de pensionari, invalizi şi veterani de război; 100 lei pentru un grup din alte categorii de public.

Inedita expoziţie itinerantă „Da Vinci – Invenţii” a fost realizată de Compania australiană „Grande Exhibitions” sub egida Muzeului „Leonardo da Vinci” de la Roma, cu sprijinul multor specialişti italieni. Toate invenţiile au fost create de artizani italieni, care au utilizat tehnici şi materiale similare cu cele folosite în vremea Renaşterii. Aceştia au cercetat peste 6.000 de pagini din caietele de notiţe ale lui Leonardo – aşa-zisele codexuri, dezlegând ghicitori ascunse, greşeli făcute intenţionat şi litere întoarse în oglindă, prin care da Vinci încercase să-şi menţină secretul invenţiilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente