Top 10 al străinilor care depășesc termenul de ședere pe teritoriul Moldovei

2680db9a03db00c2b39afb687939f523

De la începutul anului curent până în prezent, polițiștii de frontieră au identificat în fluxul participanților la traficul transfrontalier 208 de cetățeni străini care nu au respectat legislația națională, prin depășirea termenului de ședere prevăzut în articolul 333 al Codului Contravențional al Republicii Moldova.

Din totalul persoanelor documentate, 130 de cetăţeni s-au înregistrat la hotarul moldo-ucrainean, 12 străini semnalați în punctele de trecere de la granița cu România, iar alţi 66 – la Sectorul Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău.

Un top 10 al cetățenilor străini care nu au ținut cont de regulile cu privire la șederea străinilor pe teritoriul R. Moldova sau au ignorat obligațiile și responsabilitățile ce le revin, ar fi:

cetățenii Ucrainei – 98,
cetățenii Federației Ruse – 42,
cetățenii României – 11,
cetățenii Israelului – 11,
cetățenii Uzbekistanului – 8,
cetățenii Azerbaidjanului – 6,
cetățenii Turciei – 6,
cetățenii SUA – 4,
cetățenii Armeniei – 4,
cetățenii Georgiei – 3.

În cursul anului 2015 de către poliţiştii de frontieră au fost cercetați cca 1.400 de cetăţeni străini pentru încălcarea regulilor de şedere pe teritoriul R. Moldova. În comparaţie cu anul 2014, numărul străinilor care au încălcat regulile de şedere în R. Moldova a fost în creştere cu 3%. Astfel, în 2015, polițiștii de frontieră au înscris 876 de încălcări privind depășirea termenului de ședere la granița cu Ucraina, 411 – în punctul de trecere Chișinău-Aeroport și 110 – la frontiera cu România.

Iată unele reguli în vederea evitării situațiilor în care cetățenii străini încalcă prevederile legislației naționale:

Străinilor care nu au obligaţia de a obţine viză de intrare în Republica Moldova li se permite intrarea pe teritoriul ţării şi se pot afla până la 90 de zile în decursul a șase luni, începând cu data primei intrări în ţară. Pot fi efectuate mai multe călătorii în această perioadă, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie să depășească cifra de 90. După consumarea celor 90 de zile, cetățeanul străin este obligat să părăsească Republica Moldova, însă poate reveni din nou, în următoarea perioadă de șase luni, care se calculează pentru fiecare străin în parte.

Încălcarea de către cetăţenii străini şi apatrizi a regulilor de şedere în Republica Moldova prin nepărăsirea voluntară a teritoriului țării la expirarea termenului de aflare sau ședere acordat se sancționează cu amendă de la 20 la 50 u.c., dacă încălcarea este manifestată prin utilizarea documentelor neautentice, prin declararea de date false în vederea obținerii vizei sau actelor de identitate se sancționează cu amendă de la 50 la 100 u.c.. La fel, nedeclararea de către cetățeni străini sau de către apatrizi la autoritățile competente, în termenul stabilit de legislație, a faptului intrării pe teritoriul RM pentru a fi luați în evidență, cu excepția celor cărora le-a fost autorizată intrarea, se amendează de la 10 la 20 u.c..

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente