Picturi colorate din bacterii bioluminescente au fost expuse la un festival din Australia

1
Foto:Photo Credit: worldsciencefestival.com

Un microlog australian le-a oferit artiștilor plastici ocazia de a picta cu bacterii în loc de vopsele. Picturile au fost realizate din organisme vii, culturi de bacterii bioluminescente. Ele au fost prezentate cu ocazia World Science Festival din Brisbane, Australia, comunică agerpres.ro.

Artiștii plastici au avut ocazia să înlocuiască pensulele și acuarelele prin bacterii marine din specia Aliivibrio fischeri, care populează organul bioluminescent al unei specii de calmari de doar aproximativ trei centimetri lungime, din apele din jurul Insulelor Hawaii. Autorii acestor opere de artă înmoaie o pensulă într-o soluție care conține aceste bacterii și apoi desenează pe o „pânză” reprezentată de vase Petri, folosite în studiile de microbiologie. Picturile rezultate pot fi admirate doar cu lumina stinsă.

Curatorul acestei expoziții de la Queensland Museum este microbiologul Siouxsie Wiles, de la Universitatea din Auckland. Calmarul din care sunt recoltate aceste bacterii este un animal nocturn care se bazează pe lumina asigurată de bacteriile bioluminescente pentru a putea vâna, precum și pentru a se feri de prădători. Bioluminescența acestor bacterii face să dispară umbra produsă de corpul calmarului în lumina Lunii. „Ne putem imagina lumina Lunii scăldând frumoasele plaje din Hawaii, în timp ce acești calmari înoată în ape puțin adânci, în căutarea prăzii. Această bioluminescență îi face invizibili pentru animalele marine aflate dedesubtul lor, fie că este vorba de pradă sau de prădători”, a explicat Wiles.

Unul dintre artiștii implicați în acest proiect este Sue Loveday, originară din Brisbane. Pictorița a spus că „în timp ce desenăm, modelele sunt invizibile și eu apreciez incertitudinea pe care ți-o conferă acest fel de a lucra. Este ca și cum ne-am juca cu cerneală invizibilă”, a declarat ea.

Operele de artă realizate cu ajutorul acestor bacterii bioluminescente au o durată de viață limitată. După câteva zile, când substanțele nutritive de pe vasele Petri sunt consumate, culturile de bacterii mor și, odată cu ele, dispar și desenele pe care le-au compus.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente