Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit astăzi cu conducerea Universității Tehnice a Moldovei (UTM). În cadrul întrevederii s-au discutat aspecte referitoare la construcția Centrului Științifico-didactic în inginerie a UTM, precum și despre aplicarea unei transparențe viabile asupra repartizării pe instituții a mijloacelor bugetului de stat pentru învățământ superior.
Părțile au vorbit, de asemenea, despre lansarea unor noi specialități la UTM, cum ar fi: ingineria softurilor și sisteme robotizate și mecatronică, cât și despre scutirea de impozite TVA și taxe vamale la procurarea utilajului specializat pentru infrastructura de comandă și control a zborului sateliților.
Prim-ministrul Pavel Filip a afirmat că Universitatea Tehnică este o instituție importantă pentru țara noastră, care se bazează pe conceptul de schimbare cu ajutorul dezvoltării durabile, centrată pe creativitatea intelectuală, o trăsătură ce joacă un rol esenţial în trecerea spre un nou model de societate. Tododată, Premierul a menționat că Guvernul va sprijini Universitatea Tehnică în oferirea studiilor de calitate, prin conjugarea educaţiei, cercetării şi inovaţiei, generaţiei tinere, care va contribui la făurirea unei societăţi şi economii durabile, bazate pe cunoaştere.
La rândul său, Viorel Bostan, rector al UTM, a evidențiat câteva proiecte esențiale care urmează a fi lansate în viitorul apropiat, printre care proiectul „Satelit Moldovenesc”, care își propune zborul unor microsateliți pe orbită. S-a discutat și despre oportunitatea susținerii construcției Centrului Științifico-didactic în inginerie care vine să dezvolte tehnologii în diverse domenii și să faciliteze activitatea cercetătorilor în sfera agricolă, alimentară etc.
Părțile au convenit asupra implementării proiectelor de lansare a noilor specialități la UTM, dar și a proiectului „Satelit Moldovenesc”, care vor avea susținere din partea Guvernului.