(foto) Ce forme a căpătat mărțișorul moldovenesc la un atelier internațional de creație

DSC_0716

Legendele mărțișorului, oamenii cu multă căldură în suflet și culoare în obraji, voia bună și muzica moldovenească și-au dat întâlnire într-o atmosferă de primăvară la Centrul American de Resurse, acolo unde creativitatea a dat tonul unui atelier de confecționare a mărțișoarelor. Tineri americani, moldoveni sau sirieni au acceptat provocarea de a-și crea propriul mărțișor pe care, așa cum au promis, îl vor purta întreaga lună, începând cu azi.

Mai țineți minte povestea alb-roșie a mărțișorului? Legende sunt multe, dar în mare parte ele vin să motiveze cromatica micului obiect tradițional ce dă start primăverii, în calendar și în suflet.

„Într-o zi frumoasă, Zâna Primăvară se plimba prin pădure. La un moment dat, tânăra noastră vede un ghiocel, se apropie de el și vrea să-l ajute să crească. Zâna Iarnă văzând acest lucru trimite un vânt puternic pentru a doborî mica floare. Zâna Primăvară, vrând să salveze ghiocelul se rănește întâmplător de unul din spinii ce-l înconjurau. Din degețelul ei rănit a început să picure sânge peste albul ghiocel, de unde și legenda cromaticii mărțișorului.”

sau:

„Trăia odată demult un băiat pe nume Martie. Într-una din zile a întâlnit el niște fetițe și vrând să le facă cadouri pentru 8 martie, a început să coase ceva frumos pe o pânză albă. Din grabă însă și-a tăiat un deget și sângele său a căzut pe o bucată de pânză, rezultând de aici combinația alb-roșie pe care o cunoaștem cu toții.”

Tinerii participanți la atelier au avut cinci stații la care să se oprească și să învețe la fiecare dintre ele să confecționeze un alt tip de mărțișor. Brățări, broșe, mărțișoare-papioane sau pampoane alb-roșii, toți cei prezenți și-au testat răbdarea și curiozitatea pentru tradiția frumoasă, care se pare că nu ar fi specifică doar locuitorilor din spațiul carpato-danubiano-pontic, dar care s-a extins cu timpul și prin Bulgaria, Albania sau Italia.

Tamara Țurcan, director ARC:7

De obicei, la Centrul American de Resurse vin tineri din Moldova pentru a învăța
despre cultura americană. Astăzi am făcut un eveniment mai divers, ca să-i învățăm pe colegii noștri americani despre cultura moldovenească. Credem că o colaborare frumoasă este atunci când cunoaștem despre cultura fiecăruia. Ne place că cei care au venit sunt foarte interesați de tradițiile noastre.

 

Nata Andreev, coordonator programe ARC: 10

E primul an când încercăm să unim comunitatea americanilor cu cea a localnicilor, reușind totodată să valorificăm ceva ce noi avem un pic diferit. Aici participanții învață unii de la alții să creeze mărțișoare, acum fiind în vogă lucrurile personalizate după stilul și ideile proprii. Important este să-l poarte, demonstrând astfel că țin la tradiție și la datini.

La prima stație se făceau mărțișoare-pampoane…

Timp necesar: între 7 și 10 minute
Avem nevoie de: instrumente potrivite și creativitate

4

 

Julie Stufft, Ambasada SUA: Am făcut deja unul și nu e prea reușit, dar am să insist până când voi face un mărțișor frumos. Plănuiesc să-l port, de asta și trebuie să iasă cât mai bine. Am înțeles că practica este și cheia succesului (râde).

 

 


8

 

Laura (MD), voluntar: Ceea ce le face să fie deosebite este aspectul pufos. Pot fi purtate, dar și folosite ca decorații.

 

 

 

9

 

Isabelle (SUA), participantă: Procesul este foarte interesant. Nu am mai făcut asta până acum, pentru că noi nu avem tradiții similare. Sunt entuziasmată să pot învăța mai multe despre tradițiile moldovenești. De asemenea, cred că e mult mai frumos să porți ceva făcut de tine, în loc să cumperi de la magazin. Din ce voi face azi cu siguranță voi alege unul pentru a-l purta.

 

DSC_0764

DSC_0770

 

La a doua stație se coseau broșe alb-roșii…

Timp necesar: Până la 10 minute;
Avem nevoie de: ață, ac, și țesătură pe care o tăiem în forma unor floricele.

6

 

Nick (SUA), participant:  Este un pic dificil, pentru că nu am mai folosit un ac de cusut până acum. Unul îl voi purta eu, iar altul – cel care va ieși cel mai bine, desigur, – i-l voi dărui mamei mele. Tradițiile moldovenești sunt o combinație între cele existente în Europa de Est și cele din Europa de Vest și este interesant cum se întâlnesc aici și se combină.

 

DSC_0688

DSC_0689

 

La a treia stație se făceau brățări împletite…

Timp necesar: 20 – 30 de minute
Avem nevoie de: lentă colorată, răbdare și perseverență

2

 

Mihaela (MD), participant: Este simplu și foarte plăcut. Brățara este mai dificil de făcut, dar cu siguranță merită. Am s-o învăț neapărat și pe sora mea.

 

 

DSC_0707

La a patra stație se făceau mărțișoare din nasturi…

Timp necesar: 10 – 15 minute
Avem nevoie de: nasturi colorați, ață colorată

3

 

Mumtaz (Siria), participant: Este primul an când îmi fac mărțișorul meu, am însă prieteni care mi-au povestit despre această tradiție. În urmă cu trei ani fiind la ore, profesorii mă întrebau: unde este mărțișorul tău? Eu eram surprins și nu știam ce este asta. Atunci am cumpărat unul și l-am purtat. Prima oară l-am purtat până în aprilie pentru că nu știam că trebuie să-l dai jos la sfârșit de martie.

 

DSC_0706

 

La a cincea stație se făceau mărțișoare-papioane…

Timp necesar: 15 minute
Avem nevoie de: ață, pânză colorată, entuziasm

5

 

Daniela (MD), voluntar: Trebuia cumva să întâmpinăm prima zi de primăvară, iar această activitate s-a dovedit eficientă și creativă. Modelul ăsta se aseamănă cu un papion. Arată foarte bine prin originalitatea lui.

 

DSC_0708

DSC_0746

DSC_0675

DSC_0677

***

Mărțișoarele sunt simboluri ale întregii luni martie, motiv pentru care vă dorim succes și perseverență în a vă crea propriul mărțișor. Nu uitați că în ultima zi a lunii martie, mărțișoarele purtate se agață în pomi, iar aceștia la rândul lor urmează să fie în acest fel mai roditori.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente