(video) Un tânăr a atacat circa 400 de site-uri ale instituțiilor din Moldova și a plasat informația pe blogul personal

1
Foto: Photo Credit: theartofadd.com

Un tânăr de 21 de ani, originar din raionul Anenii Noi, student la o instituție superioară de învățământ din Chișinău, este suspectat de spargerea a 400 de sisteme informaționale și poște electronice ale instituțiilor statului, instituțiilor din mass-media, site-urile mai multor bănci, ale unor partide politice, poștele electronice ale unor demnitari, instituții de învățământ și site-urile instituțiilor informaționale. Anunțul a fost făcut vineri, 26 februarie, în cadrul unei conferințe de presă organizate de angajații Procuraturii Generale.

În perioada anului 2015, pînă în prezent, suspectul a atacat serverele mai multor instituții pentru a verifica vulnerabilitatea acestor pagini. „Fiind student la o instituție superioară de învățământ, acesta a dorit să vadă cât de fragile sunt acestea”, a declarat șeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Informaționale al IGP, Iurie Cațer.

 

Veaceslav Soltan, procuror-șef al secției tehnologiei informaționale și infracțiunii în domeniul informaticii, a spus că Procuratura s-a autosesizat din mass-media, după ce oamenii legii au identificat blogul tânărului pe care acesta își publica o parte din aceste informații. În prezent, asupra acestui blog s-a pus o ștampilă electronică pentru a investiga informațiile publicate. „El a făcut aceste atacuri nu pentru că este un geniu, ci pentru că poseda anumite programe care scanează și atacă anumite baze de date sau servere”, a menționat procurorul.

Procurorii au mărturisit că site-ul PCRM și cel al PPEM au suferit atacuri din partea tânărului. Oamenii legii nu pot să dezvăluie numele altor instituții atacate.

Potrivit unor internauți de la noi din țară, blog-ul tânărului ar fi bratka-test.blogspot.md. Totuși, procurorii nu au dorit să divulge identitatea tânărului.

Pe rețelele de socializare a fost publicată o fotografie în care una dintre companii i-ar fi trimis o scrisoare tânărului suspect prin care i-ar fi mulțumit de atacul asupra bazei lor de date.

 

Photo Credit: facebook.com/viorel.frunza
Photo Credit: facebook.com/viorel.frunza

Astfel, la 22 februarie curent, în cadrul investigațiilor efectuate de către angajații Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate au identificat autorul acțiunilor infracționale menționate mai sus.

Ca urmare a perchezițiilor efectuate de forțele de ordine la domiciliul suspectului au fost depistate și ridicate blocuri de comandă a calculatoarelor, calculatoare portative de tip laptop, purtătoare de informație electronică de tip DVD+-R, USB disk drive, telefoane mobile și caiete cu înscrisuri.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. art. 245/10 alin. (1) și (2) Cod penal al RM. Persoanele culpabile de „Colectarea de informații care constituie secret comercial și bancar prin sustragerea de informații, precum și divulgarea ilicită și utilizarea informațiilor ce constituie secret comercial și bancar, fără consimțământul proprietarului informației, riscă de la unu la șase ani.

În prezent, forțele de ordine efectuează expertiza tehnico-științifică a sistemelor informatice ridicate în cadrul efectuării perchezițiilor, în vederea identificării altor victime, precum și a complicilor acestuia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente