Cu ocazia apariției de sub tipar a celei de-a treia ediții a Cărții Roșii a Republicii Moldova, la Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a fost inaugurată expoziția cu genericul „Ultima șansă de a supraviețui”.
Cele peste 100 de soiuri de plante și animale participante la expoziție fac parte din categoria speciilor pe cale de dispariție din țara noastră. Exponatele sunt valoroase atât din punct de vedere științific și istoric, cât și estetic, majoritatea dintre ele fiind preparate la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, de primul custode și preparator al muzeului, Franz Ostermann.
Prezent la inaugurare, directorul general al Muzeului, Mihai Ursu, a declarat că în cea de-a treia ediție a Cărții Roșii sunt incluse peste 427 de specii de plante și animale, cu 185 mai multe comparativ cu ediția precedentă. „Aceste mostre sunt martori oculari ai stării naturii Moldovei la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, când exista o mare diversitate, bucurie și frumusețe pe meleagurile noastre. Cu părere de rău, pe parcursul unui secol, multe dintre ele au dispărut sau sunt pe cale de dispariție. Lansarea acestei cărți este o chemare către toată lumea de a proteja aceste plante și animale care au devenit rare”, a declarat Mihai Ursu.
Cele peste 70 de persoane participante la inaugurare au putut admira păsări răpitoare de zi și de noapte, păsări acvatice, mamifere, dar și diorame și compoziții, care frapează ochiul prin frumusețea și naturalețea lor.
Cartea Roșie a fost tipărită în 3.000 de exemplare, cu susținerea financiară a Ministerului Mediului. O parte dintre acestea au fost repartizate la fiecare universitate din țară, iar alte 1.000 au fost puse în vânzare. Prețul unei cărți este de 560 de lei.
Expoziția „Ultima șansă de a supraviețui” va fi deschisă până pe 17 aprilie 2016. Prețul unui bilet este de 10 lei, pentru studenți și pensionari – 5 lei, iar pentru elevi – 2 lei.