Finanțarea colectivă este un termen pe care moldovenii l-au cunoscut de curând și de aceea puțini sunt cei care cunosc detalii suficiente despre acest fenomen. Guvern24.md este prima platformă de finanțare colectivă, sau crowdfunding cum mai este cunoscut, 100% made in Moldova, creată de curatorul TEDxChisinau, Elena Zgardan. Acum o lună, mai exact pe 22 decembrie, anunțam despre lansarea acestui proiect temerar în țara noastră, care propune cetățenilor să investească, susțină sau să doneze pentru diferite cauze sociale sau antreprenoriale locale. A trecut ceva timp ca inițiatorii proiectului să tragă o linie și să ne împărtășească despre primele rezultate pe care le-a obținut echipa.
La nivel internațional, platformele de crowdfunding reprezintă actualmente o sursă folosită constant pentru obținerea de finanțare de către companii și diverse echipe pentru lansarea unor noi produse sau proiecte, dezvoltarea de noi start-up-uri, asigurarea cu suport material sau ajutor financiar pentru vindecarea persoanelor nevoiașe. Cei mai avansați în acest tip de finanțare sunt americanii. În SUA, funcționează cele mai mari trei platforme de crowdfunding: Kickstarter, Indiegogo și Gofundme, platforme la care, din lipsă de alternativă locală, apelau și utilizatorii moldoveni. Prin ce este diferit de acestea Guvern24? „Diferența vine din scopul și abordarea pe care o avem noi, până la condițiile pentru beneficiar și donator. Platforma noastră de finanțare colectivă este un proiect social, cu un scop și cauză nobilă, nicidecum profitul. Contul pe care sunt colectate fondurile este local, iar asta înseamnă comisioane bancare mult mai mici. La fel, platformele străine percep un comision de aprox. 8-10% din sumă la finalizarea colectării fondurilor. Comisionul perceput de noi e de 0.8%, necesar pentru a ne face să ne simțim parte din proiect, să ne simțim conectați la îndeplinirea scopului”, menționează Elena Zgardan.
Platforma este actualmente în regim de testare, urmând ca în a doua jumătate a lunii februarie să fie lansată oficial în cadrul unui eveniment. Potrivit celor din echipa Guvern24, acest pas a fost necesar pentru a testa sistemul de plăți și cel de monitorizare a platformei. „O astfel de platformă nu a mai fost disponibilă până acum în Republica Moldova. Prin urmare, perioada de testare ne-a ajutat să adunăm un feedback constructiv din partea utilizatorilor, pentru a asigura în viitor o strategie de dezvoltare a proiectului.”
Astfel, în doar o lună de activitate, prin intermediul platformei au fost lansate 10 proiecte, 13 sunt în proces de moderare, dintre care două sunt de caritate, restul – idei ce țin de dezvoltarea comunității. Au fost efectuate 759 de donații unice, în urma cărora au fost colectați 20.454 de euro, cea mai mare donație fiind în mărime de 500 de euro. „Mărimea donațiilor acum variază de la unu la 500 de euro. Oamenii care donează nu sunt neapărat cei cu surplus financiar, donațiile în sume mai mari însă sunt cele venite din diasporă. Ca număr, statistica azi arată că 57% din donații sunt locale, iar 43% din donații sunt din străinătate”, susține Elena.
Proiectul care a reușit să adune cea mai mare sumă de bani este cel de vindecare a unei fetițe de doar nouă luni, Teodora, care are nevoie de o operație costisitoare în Franța și al cărei cost părinții, care sunt funcționari publici, nu-l pot acoperi din resursele proprii. Tinerii părinți au reușit să adune aproximativ șapte mii de dolari din cele 38 de mii care sunt necesare pentru intervenția chirurgicală. Proiectul de colectare de fonduri este în plină desfășurare, iar mai multe detalii despre acesta găsiți aici.
Un alt proiect care se bucură de priză la public este cel al tânărului Artur Gurău, care va alerga la data de 14 februarie, la maratonul din Los Angeles în susținerea copiilor și adulților cu boli incurabile din Republica Moldova. În susținerea acestora tânărul și-a propus să adune suma de 1.500 de euro, sumă care la momentul publicării acestui articol a fost adunată în proporție de 56% sau mai exact 837 de euro.
Deoarece nu a mai existat o platformă asemănătoare până acum, autoritățile din Republica Moldova nu avut motive să manifeste interes față de reglementarea activității de crowdfunding. Chiar și în Europa sunt puține state care au aplicat reguli ce țin de acest tip de finanțare, Printre ele se numără Franța, Spania și Germania. „Nu există o lege care să reglementeze expres acest tip de activitate. Forma noastră juridică este fundație. Deci, ținând cont de activitățile pe care le desfășurăm și de forma noastră juridică, urmărim să activăm în conformitate cu legile în vigoare. Bineînțeles, după un pic de experiență și o perioadă de activitate, o să încercăm să dezvoltăm și această componentă”, menționează Zgardan.
Întrebată dacă un partid politic din Moldova ar putea, prin intermediul platformei Guvern24, să-și finanțeze „existența” cu ajutorul susținătorilor, Elena susține cu fermitate că nu.
În comparație cu alte platforme lansate în Vest, Guvern24 nu este unul de nișă. Astfel, echipa susține apariția diferitelor categorii de proiecte din domenii precum Societate, Educație, Artă, Construcții și Reparație, Jurnalism, Știință și Tehnologie, Caritate etc.
La prima interacțiune cu site-ul, se creează o impresie precum că marea majoritate a proiectelor plasate pe platformă sunt cele de caritate și care adună bani pentru vindecarea persoanelor. „De fapt, cele mai multe proiecte cu care interacționăm la o lună de activitate nu sunt de caritate. Asta e doar ceea ce se vede la suprafață. Proiectele de caritate sunt cel mai ușor de formulat și de plasat pe site. Pregătirea unui proiect din alte categorii poate dura câteva săptămâni. Probabil, din lipsă de experiență, ne ia mai mult timp să mobilizăm plasarea acestora pe site, însă, în perioada următoare, o să apară și restul proiectelor. Cu fiecare dintre ele, plus experiența căpătată, ne va fi tot mai ușor să ne extindem pe proiecte tot mai complexe”, declară cei din Guvern24.
Dar care ar fi procedura în cazul în care, spre exemplu, un student sârguincios ar dori să-și lanseze un proiect pe Guvern24.md pentru a-și finanța studiile sau cum ar putea o universitate din Moldova să adune bani pentru proiectele sale universitare prin intermediul donațiilor?
Site-ul propune un formular. După ce este completat, proiectul este gata să apară pe platformă. Înainte de asta însă, moderatorii le revizuiesc și se asigură că acestea corespund cerințelor, dar și că potențialii donatori primesc răspunsurile la cât mai multe întrebări ce pot apărea.
„Asta se referă la proiectele și procedurile standard. Se întâmplă însă că noi ne implicăm la scrierea proiectelor. În prezent avem patru proiecte pe care le scriem noi, ca platformă, în beneficiul unor persoane. Asta se întâmplă atunci când oamenii au o idee însă întâmpină dificultăți la punerea pe hârtie și realizarea materialului video pe care noi îl încurajăm mereu să fie parte a descrierii proiectului”, susține Elena Zgardan.
Pe lângă asta, Guvern24 mai are și proiecte complexe, ce vizează anumite activități prin localitățile din țară. „Acolo lucrăm la un alt nivel, direct cu primăria sau organizațiile locale. Proiectele astea se coc mult timp și sper cât de curând să avem deja publicate primele proiecte de acest tip. În esență, făcând referință la ceea ce am spus mai sus, îndemnul meu către cei care au o idee și cred că punerea ei în practică ar putea produce o schimbare în bine, în orice sferă de activitate, este, dacă cunosc despre un caz social, dacă vor să pună în practică un proiect, dar duc lipsă de resursele sau consultanța de specialitate, dacă au lucruri care le prisosesc și cred că ar putea fi de folos altcuiva sau ar putea face parte dintr-un proiect, să transmită informația prin intermediul formularului de pe site sau să ne contacteze”, menționează intervievata noastră.
Guvern24.md este fondat de către un grup de tineri care cred că Republica Moldova poate prospera prin intermediul unei rețele de oameni cu inițiativă ce lucrează împreună. „În spatele acestui proiect sunt tinerii generației moderne care au înțeles că, pentru a ajuta un om sau pentru a schimba lucrurile spre bine în jurul lor, nu e nevoie să fii în politică. Generația care intuiește noile tradiții ale politicii. Generația care simte că de astăzi puterea politică nu poate ridica puterea și spiritul țării, nici conștiința lui. Asta o facem tot noi, oamenii țării. Astfel, doresc să mulțumesc tuturor celor care deja ni s-au alăturat și stau în spatele platformei și îi îndemn pe cei care încă nu au făcut-o să ni se alăture. Pentru că atunci când există voință, unitate, armonie, un gând bun și o idee nobilă, lucrurile se fac ușor și bine”, mărturisește și îndeamnă Elena Zgardan.
Cu toate că misiunea platformei este una socială, aceasta poartă o denumire foarte „politică”. „Guvern este un cuvânt foarte frumos și complex, însă în Moldova a fost compromis și e păcat. Încercăm prin Guvern24 să-i revendicăm statutul. Și oricât de pretențios ar suna, dorim să facem acest lucru prin crearea unui guvern al nostru, al poporului. Oricare dintre noi poate fi Puterea Financiară, susținând orice proiect dorește. Puterea Administrativă este în mâinile fiecăruia dintre noi când alegem să gestionăm derularea acestor proiecte. Executivul suntem tot noi, atunci când punem în practică toate aceste lucruri.”
Pentru anul 2016, cei din platforma Guvern24.md își propun să ajungă cu proiectele lor în cât mai multe localități din Moldova, dar și să mobilizeze oamenii din țară și din diasporă să susțină financiar proiectele, ca ulterior acestea să fie implementate. „Cred în noi ca țară și în capacitatea noastră de a ne uni și întoarce barca în direcția bună”, conchide sursa intervievată.