Carnavalul de la Veneția este cel mai mare și cel mai important festival venețian. Este un amestec foarte apreciat de tradiție, distracție, istorie și bună-dispoziție într-un oraș cu adevarat unic, un festival care atrage an de an zeci de mii de turiști din toate colțurile lumii. Anul acesta, prima zi a Carnavalului a debutat cu o paradă a gondolelor. Evenimentul se desfășoară sub măsuri de securitate sporite. Situația nu i-a împiedicat însă pe turiști, care în număr mare vin în orașul italian.
Între 23 ianuarie și 9 februarie 2016, sunt așteptați mai mult de un milion de oameni la Veneția în căutarea libertății de a petrece zi și noapte. Cu o tradiție de mai mult de opt secole, din 1979, de când este organizat în fiecare an, carnavalul practic s-a globalizat și este tot mai mult legat de toate culturile lumii.
Vizitatorii Carnavalului vor avea parte de un program special, elaborat de zeci de regizori. Astfel, fiecare zi va avea alt itinerar, pentru toate cele 14 zile realizându-se scenarii diferite. Toate costumele sunt create manual.
Carnavalul de la Veneția se înscrie între cele mai spectaculoase manifestări de acest tip de pe continentul european, care cuprinde, în fiecare an, manifestări stradale, baluri mascate, concerte și parade ale costumelor. Își are originea în ritualurile ancestrale de trecere de la iarnă la primăvară.
Anual, la începutul primăverii, Veneția este cuprinsă de forfota carnavalului, turiștii și privitorii curioși admiră parada măștilor, iar orașul pare că se întoarce într-un trecut fastuos, libertin și mitizat. Evenimentul se petrece înaintea postului Paștelui și combină serbările populare cu ceremoniile politice. Toate aceste ceremonii transformau orașul și piețele, palatele acestuia în adevărate splendori pentru călătorii ale timpului.
Carnavalul simboliza și o abolire, chiar dacă simbolică, a structurilor sociale, sub adăpostul măștilor. Toți venețienii se bucurau de distracții mai mult sau mai puțin rafinate, aristocrații se pierdeau în mulțime, iar curtezanele puteau trece drept prea cinstite doamne. Simbol al unei lumi bogate, strălucitoare și care nu se ferește să guste din plăcerile vieții, carnavalul avea să își găsească consacrarea ultimă în secolul XVIII, atunci când libertinul Casanova, omul nenumăratelor măști, pare să își trăiască viața într-o celebrare perpetuă.
Istoria Carnavalului de la Veneția începe în anul 1162. Acesta a luat o amploare internațională în secolul al XVIII-lea, când tineri bogați din întreaga Europă veneau incognito la Veneția să se distreze fără a fi recunoscuți. Tradiția a continuat până în 1930, când Mussolini a interzis carnavalul. Abia în 1979, un grup de venețieni au hotărât să reînvie tradiția.