(foto, video) Toate filmele premiate cu Oscar din anul 2000 până acum

13
Foto:PC: washingtoncitypaper.com

Fiindcă este duminică și afară ninge, este cel mai oportun moment să priviți un film și nu unul oarecare, dar unul bun. Echipa #diez a făcut o selecție a filmelor premiate cu Oscar din anul 2000 încoace. Acestea sunt cele mai bune filme ale anilor trecuți. Îl așteptăm deja pe cel al anului 2016.

Premiile Academiei Americane de Film, cunoscute sub numele de Premiile Oscar, sunt premiile decernate anual de Academia Americană de Film (AMPAS). Pe lângă informația despre filme, în selecția de mai jos regăsiți și nota fiecărui film de pe site-ul imdb.com.

2000. „American Beauty”

 

PC: plejmo.com

2000. „American Beauty”. Marele favorit al ceremoniei a câștigat la cinci din cele opt nominalizări, cele mai importante: cel mai bun film, actor principal – Kevin Spacey, regie, scenariu și imagine. Filmele învinse au fost atunci „Al șaselea simț”, „The Insider”, „Legea pământului” și „Culoarul morții”. A fost anul în care 55 de statuete Oscar au dispărut în timp ce erau transportate spre Los Angeles, fiind apoi recuperate de la un coș de gunoi.
Notă pe imbd.com: 8,4

2001. „Gladiatorul”

 

PC: plejmo.com

2001. „Gladiatorul” („Gladiator”). Principalul contracandidat al peliculei lui Ridley Scott a fost „Tigru și dragon”. „Gladiatorul” a luat Oscarurile pentru cel mai bun film și actor principal (Russell Crowe), dar „Tigru și dragon” al lui Ang Lee a fost consolat cu premiul pentru cel mai bun film străin. Între timp, Oscarul pentru regie și l-a adjudecat Steven Soderbergh pentru „Trafic”.
Notă pe imbd.com: 8,5

2002. „O minte sclipitoare”

 

PC: rsvpmagazine.ie

2002. „O minte sclipitoare” („A Beautiful Mind”). În ciuda controverselor (filmul nu a respectat întocmai povestea reală), „O minte sclipitoare” a trecut atunci de muzicalul „Moulin Rouge”, dar și de prima parte din trilogia „Stăpânului inelelor” (care avea nu mai puțin de 13 nominalizări). Patru Oscaruri a luat pelicula lui Ron Howard, pentru cel mai bun film, regie, scenariu adaptat și actriță secundară (Jennifer Connelly). Nu însă și pentru Russell Crowe, laureat al anului anterior pentru rolul din „Gladiatorul” (unii critici au remarcat totuși că australianul a făcut un rol mai bun în „O minte sclipitoare”).
Notă pe imbd.com: 8,2

2003. „Chicago”

 

PC: welivefilm.com

2003. „Chicago”. A fost anul în care toată lumea proclama reînvierea filmului muzical, un gen adulat la Hollywood în anii ’40-’50. Pelicula regizată de Rob Marshall a primit – oarecum surprinzător – Oscarul pentru cea mai bună peliculă, în defavoarea filmelor „Bandele din New York” (regizat de Martin Scorsese) și „Pianistul” (regia Roman Polanski). Acesta din urmă a primit trofeul pentru regie, dar învingătorul, fiind acuzat de viol și fugit din SUA, nu și-a riscat libertatea și a lipsit de la ceremonie.
Notă pe imbd.com: 7,2

2004. „Stăpânul inelelor: Întoarcerea Regelui”

 

PC: sf.funcheap.com

2004. „Stăpânul inelelor: Întoarcerea Regelui” („The Lord of the Rings: The Return of the King”). Hobbiții au făcut legea la gala Oscar din 2004, iar filmul lui Peter Jackson a luat nu mai puțin de 11 Oscaruri (premiile și încasările au fost pe măsura eforturilor financiare uriașe făcute de producători). „Întoarcerea Regelui” a învins atunci fără drept de apel filme precum „Pierdut în traducere” și „Mystic River”.
Notă pe imbd.com: 8,9

2005. „O fată de milioane”

 

PC: schmoesknow.com

2005. „O fată de milioane” („Million Dollar Baby”). De-o parte a baricadei s-a aflat Clint Eastwood cu „O fată de milioane”, de cealaltă parte era „Aviatorul” lui Martin Scorsese. Primul a avut șapte nominalizări, al doilea nu mai puțin de 11! Și totuși, Scorsese a pierdut în favoarea lui Eastwood și Oscarul pentru regie, și cel pentru cea mai bună peliculă. Avea să recupereze însă doi ani mai târziu.
Notă pe imbd.com: 8,1

2006. „Crash – Povești din L.A.”

 

PC: bp.blogspot.com

2006. „Crash – Povești din L.A.” („Crash”). Puzzle-ul de povești și personaje construit de regizorul Paul Haggis a avut un contracandidat serios – „Brokeback Mountain”, însă membrii Academiei Americane de Film au preferat să fie cuminți și nu au acordat statueta unui film care urmărea (destul de direct, în anumite secvențe) iubirea dintre doi cowboy. Au compensat în schimb dându-i Oscarul pentru regie lui Ang Lee, regizorul peliculei „Brokeback Mountain”.
Notă pe imbd.com: 7,9

 2007. „Cârtița” 

 

PC: cinemagia.ro

2007. „Cârtița” („The Departed”). Abia a șasea nominalizare la Oscarul pentru regie a fost cu noroc pentru Martin Scorsese, regizorul peliculei, ajuns la vârsta de 64 de ani, când s-a întâmplat minunea! Era clar rândul lui, așa că nimeni nu s-a supărat că nu au luat Oscarul nici „Babel” (Alejandro González Iñárritu), nici „Scrisori de la Iwo Jima” (Clint Eastwood). „Cârtița”, cu o distribuție de excepție (Jack Nicholson, Matt Damon, Leonardo DiCaprio), a primit în total patru premii Oscar.
Notă pe imbd.com: 8,5

2008. „Nu există țară pentru bătrâni”

 

PC: ourgoldenage.com

2008. „Nu există țară pentru bătrâni” („No Country for Old Men”). Pelicula fraților Coen a primit patru Oscaruri, inclusiv cel pentru regie și pentru actor secundar (Javier Bardem, într-un rol negativ memorabil și cu o freză de tocilar imposibil de uitat). Marele rival al filmului a fost „Va curge sânge” („There Will Be Blood”), care a pornit cu același număr de nominalizări, opt, dar a câștigat doar două (actor principal, Daniel Day-Lewis, și imagine).
Notă pe imbd.com: 8,1

2009. „Vagabondul milionar”

 

PC :cdn.playbuzz.com

2009. „Vagabondul milionar” („Slumdog Millionaire”), povestea plasată în mahalaua din Mumbai, a fost marele câștigător al serii Oscarurilor din 2009, cu opt premii câștigate și alte două nominalizări. Pelicula lui Danny Boyle a luat inclusiv Oscarul pentru regie.
Notă pe imbd.com: 8,0

2010. „The Hurt Locker”

 

PC: i.guim.co.uk

2010. „The Hurt Locker”, al cărui buget a fost insignifiant în comparație cu cele aproape 500 de milioane de dolari cheltuite pe „Avatar” (principalul contracandidat la titlu), spune povestea unei unități de geniști deplasate în Irak. Filmul capturează tensiunea situațiilor în care aceștia dezamorsează bombele plasate în mașini, sub pământ sau pe civili nevinovați. Filmul a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film, cea mai bună regie – Katheryn Bigellow -, cel mai bun montaj, cel mai bun scenariu original, cel mai bun mixaj de sunet, cel mai bun montaj de sunet.
Notă pe imbd.com: 7,6

2011. „Discursul regelui”

 

2011. „Discursul regelui” („The King’s Speech”) a primit patru premii Oscar în timpul ceremoniei din 2011 (cel mai bun film de lungmetraj, cel mai bun actor într-un rol principal – Colin Firth -, cea mai bună regie – Tin Hooper -, scenariu original – David Seidler. Filmul se bazează pe o întâmplare adevărată și spune povestea celui ce avea să devină regele George al VI-lea, care se temea să apară în public din cauza dificultății de a articula cuvintele. George (Colin Firth) primește ajutor din partea lui Lionel Longue, un logoped ieșit din comun.
Notă pe imbd.com: 8,0

2012. „The Artist”

 

PC: thesil.ca

2012. „The Artist” – filmul de Michel Hazanavicius a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, duminică, la cea de-a 84-a gală de decernare a acestor distincții, ce a avut loc la Los Angeles. Pelicula, turnată în alb negru, spune povestea unui actor din epoca filmului mut, George Valentin (Jean Dujardin), îngrijorat că va fi dat uitării odată cu apariția filmelor cu sonor și care se îndrăgostește de tânăra dansatoare pe cale de afirmare Peppy Miller (Bérénice Bejo).
Notă pe imbd.com: 8,0

2013. „Argo”

 

PC: diff.ie

2013. „Argo” – bazat pe evenimente reale, thrillerul dramatic prezintă o operațiune sub acoperire, pe viață și pe moarte, de salvare a șase americani. Acțiunile au avut loc în timpul atacului iranian soldat cu luare de ostatici, filmul concentrându-se pe rolul mai puțin cunoscut pe care l-au jucat CIA și Hollywood, informații declasificate la mulți ani după eveniment. Ben Affleck (câștigător al premiului Oscar pentru filmele „Oraşul” și „Good Will Hunting”) regizează și joacă unul dintre rolurile principale din film.
Notă pe imbd.com: 7,8

2014. „12 ani de sclavie”

 

PC: washingtoncitypaper.com

 

2014. „12 ani de sclavie” („12 Years a Slave”) este un film american regizat de Steve McQueen. În rolurile principale joacă actorii Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Paul Giamatti, Lupita Nyong’o, Sarah Paulson, Brad Pitt și Alfre Woodard. Este o adaptare a autobiografiei Twelve Years a Slave scrisă de Solomon Northup (1853), cu Chiwetel Ejiofor în rolul principal. Northup este un om liber afroamerican care este răpit și vândut ca sclav într-o plantație din Louisiana.
Notă pe imbd.com: 8,1

2015 „Birdman”

 

PC: newyorker.com

2015. „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranței” („Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance”) este un film american de comedie neagră și dramă din 2014, regizat, produs și co-scenarizat de Alejandro González Iñárritu. În rolurile principale sunt Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone și Naomi Watts.
Notă pe imbd.com: 7,8

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente