Avertizare pentru șoferi! Drumurile sunt acoperite cu ghețuș

12498765_1121713884519890_2096107456_n
Foto: Photo Credit: IGP

În condiţiile climaterice actuale (formarea unui strat de gheaţă pe carosabil), fenomene meteo ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere, Inspectoratul Național de Patrulare recomandă participanţilor la trafic, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor, să manifeste maximă prudenţă şi să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie.

De asemenea, poliţia de patrulare atenţionează şoferii că treseele din ţară sunt acoperite cu gheaţă, iar conducătorii auto sunt rugaţi să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

În pofida recomandărilor oferite, unii şoferi nu ţin cont de ele. Astfel, un caz tragic a avut loc în această dimineaţă, pe traseul Chişinău-Soroca, regiunea Peresecina-Gornoe în urma căruia două persoane, o minoră de șapte ani şi o femeie de 33 de ani, au decedat pe loc. Mai multe detalii despre acest caz puteți citi aici.

Inspectoratul Naţional de Patrulare îndeamnă şoferii care circulă pe traseele din localităţi sau în afara lor, în contextul în care partea carosabilă este umedă ori acoperită de ghețuș sau zăpadă, să circule cu viteză redusă la maximum, pentru a putea opri autovehiculul în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Îndemnăm cetățenii care se angajează în traversarea străzii, să o facă regulamentar, doar în locurile permise și să se asigure că sunt văzuți de către șoferi.

Totodată, poliția de patrulare recomandă șoferilor:
# înainte de a pleca la drum, informați-vă temeinic despre condițiile meteo și starea drumurilor;
# respectați viteza admisă în localități sau în afara acestora, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau mâzgă;
# păstrați în mers o distanță suficientă pentru a putea opri în siguranță, în caz de necesitate;
# nu porniți la drum dacă autovehiculul nu este dotat cu pneuri corespunzătoare de iarnă.

De asemenea, Serviciul Protecției Civile si Situațiilor Excepționale atenționează populația despre pericolul gheții și poleiului depus pe drumurile din țară. Cetățenii sunt rugați să fie prudenți atunci când ies din casă și mai ales atunci când merg cu propriile mașini. Autoturismele trebuie să fie echipate corespunzător, să aibă în portbagaj lopată, nisip și în rezervă lanțuri pentru anvelope.

Astfel de măsuri pot evita situațiile excepționale și accidentele rutiere, având în vedere condițiile meteo curente. Atenționările salvatorilor sunt valabile pentru întreg sezonul rece, pentru a exclude traumatismele și accidentele pe gheață. În cazul în care cetățenii au nevoie de ajutor în situații excepționale, sunt rugați să apeleze serviciul 901.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente