Curiozități și superstiții legate de anul bisect 2016

HD free wallpapers
Foto: PC: armoniacosmica

2016 este un an bisect, deci luna februarie va avea 29 de zile. Este vorba despre o particularitate care se succede o dată la patru ani şi care corectează diferenţele calendaristice deoarece, în realitate, fiecare an are 365 de zile şi şase ore.

Plasarea anilor bisecţi o dată la patru ani a fost impusă de Dionisie cel Mic, un călugăr din Turcia, în jurul anului 200 d.Hr. Dionisie cel Mic a constatat diferenţa dintre calendarul iulian şi timpul real. Dacă acest lucru nu s-ar fi corectat, o dată la 500 sau 600 de ani, solstiţiul de vară ar fi putut urma solstiţiului de iarnă şi viceversa. Călugărul a stabilit că, pentru ca datele să coincidă în timp, a fost necesar ca luna februarie să aibă o zi în plus.

Ovidiu Ignat, directorul Complexului Astronomic din Baia Mare, România dezvăluie mai multe curiozități despre anul bisect. Acesta susține că din patru în patru ani, luna februarie are 29 de zile. Aceşti ani pot fi recunoscuţi după faptul că numărul lor se divide cu 4, deci trebuie să fie multiplu de 4. Un lucru ciudat însă se întâmplă atunci când vorbim de anii care se termină în două zerouri, sau anii seculari precum 2100, 2200.

Există posibilitatea să avem opt ani în care să nu existe an bisect. Între 2096 şi 2104 o să fie 8 ani comuni, 8 ani cu 365 de zile. Anul 2100 este divizibil cu 4, e un an secular, adică se termină în două zerouri, dar 21 nu se împarte la 4.

Din patru în patru ani avem o zi în plus. Acesta a arătat că un an însemnă perioada în care Pământul face o rotaţie completă în jurul Soarelui, dar această perioadă este de 365 de zile, 6 ore, 9 minute şi 9 secunde. Din patru în patru ani, cele şase ore se adună şi avem o zi în plus. Această convenţie a apărut ca să putem lucra cu număr întreg de zile, pentru că nu poţi la anul aşa cum e el, de 365 de zile, 6 ore, 9 minute şi 9 secunde. Dacă l-am lăsa aşa, acum am avea revelionul la ora 12 noaptea, următorul ar fi la ora 6 dimineaţa, pe urmă a 12 ziua şi tot aşa. Lumea întreagă lucrează cu număr întreg de zile.

Credința populară a permis și apariția unor superstiţii legate de anul bisect:

1. În acest an nu e bine să te căsătoreşti. Se crede ca mirii vor divorţa destul de repede.

2. Nici divorţul nu este recomandat în acest an, pentru că se crede că persoanele acestea vor rămâne singure pentru multă vreme.

3. O credinţă aparte spune că, o dată la patru ani, ciupercile din pădure devin, toate, otrăvitoare, de aceea, în acest an nu se culeg ciuperci.

4. Nu se recomandă nici schimbări majore precum locul de muncă, rezidenţa, ori culoarea părului. Aceste schimbări nu sunt de bun augur în anul bisect.

5. De asemenea, demararea proiectelor mari ca şi construcţia unei case, achiziţii scumpe, ori demararea unor afaceri nu sunt predestinate succesului.

6. Credinţa populară însă spune că argintul este cel care ne fereşte de necazuri, de aceea se recomandă purtarea bijuteriilor de argint. Acestea ajută la întărirea aurei energetice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente