CINEPUB – primul canal online care oferă posibilitatea de a viziona gratuit și legal filme românești

ff
Foto: PC: cinepub.ro

Din 3 decembrie, CINEPUB, primul canal online care oferă posibilitatea de a viziona filme românești gratuit și Scena9 au lansat ICAR – Istoria Alternativă a Cinemaului Românesc. ICAR este un canal de cinema românesc, o serie web de video scurte de patru minute cu episoade lunare care vor putea fi vizionate în premieră exclusiv pe scena9.ro. Canalul este singurul distribuit gratuit și cu acordul legal al producătorilor și cineaștilor independenți.

În fiecare zi de joi seara va fi organizată o premieră de eseu video de ficțiune, documentar, animație, scurt sau lung metraj. Premiera lunară va putea fi văzută exclusiv pe scena9.ro în prima săptămână de la lansare, ulterior disponibilă şi pe cinepub.ro şi pe site-urile partenere. Primul episod tematic, care va fi lansat în a doua jumătate a lunii decembrie, va fi „Moromeţii“, în regia lui Stere Gulea, care lansează dezbaterea asupra actualităţii acestui personaj-cheie al culturii româneşti.

 

PC: adevărul.ro

Câteva dintre numele autorilor lungmetrajelor care pot fi vizionate pe site (şi pe canalul YouTube aferent) sunt: Dan Chişu, Constantin Popescu jr., Paul Negoescu, Tudor Giurgiu, Florin Piersic jr. etc.

Menirea CINEPUB este de a suplini absența dramatică a rețelelor de distribuție și de a (re)aduce în prim plan filme care sunt prea repede uitate sau chiar deloc văzute. CINEPUB nu este o instanță critică sau o platformă hiper-selectivă, ci un loc deschis tuturor cineaștilor români, fără afiliere de partid.

Pe termen lung, CINEPUB și-a propus să se constituie într-o memorie vizuală digitală a cinematografului romanesc și să devină o referință în lista internațională de open resources educaționale, contribuind la educarea cu și prin cinema a viitoarelor generații.
CINEPUB a ales playground-ul creativ Scena9 ca un loc de proiecție a primelor sale own-content-productions.

Mai multe detalii vezi pe site-ul oficial al canalului CINEPUB.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente