(foto) De la alb spre roșu sau cum am devenit prietenoși cu vinul la un master-class profesionist de degustare

IMG_4959
Foto:Degustare de vinuri la Oliva

Companie bună, discuții interesante, atmosferă plăcută și vinuri de calitate în restaurantul tău preferat – sunt ingredientele cheie ale unei seri frumoase, care, alături de un pahar de vin bun, servit sub îndrumarea unui somelier profesionist ajunge să fie tot ce îți dorești după o zi de lucru.

De asta au avut parte și vizitatorii restaurantului Oliva în seara de miercuri. Localul face parte din cele 12 restaurante acreditate în cadrul  programului „Wine Friendly”, inițiat de  Oficiul Național al Viei și Vinului cu suportul partenerului său strategic, Proiectul USAID de Competitivitate.

„O seară cu somelier, de asta vom avea parte azi”, ne-a spus Snejana Zacepa, somelierul ce ne-a întâmpinat călduros și care urma să țină cel mai elegant master-class de degustare alături de bloggerul Nicolae Apostu. „Un somelier este ca un psiholog al restaurantului, dar, totodată, un bun cunoscător al vinurilor și al gastronomiei care vine în întâmpinarea oaspeților pentru a le propune asocieri de mâncare și vin. Deși majoritatea localurilor noastre încă nu au un somelier, tendința de a promova acest concept este în creștere, mai ales datorită Școlii de Somelieri care se bucură de o popularitate tot mai mare”, ne-a spus în continuare Snejana.

 

Seara a început pe note calde, unde amici și cunoscuți s-au reîntâlnit și au acceptat provocarea de a încerca să devină mai prietenoși vinului, pentru că și proiectul în sine are scopul de a promova cultura vinului și serviciul calitativ de vinuri în restaurantele din Moldova, prin acreditarea restaurantelor locale cu distincția «Wine Friendly», conform unui standard de calitate în domeniul serviciului de vinuri.

„Așteptarea mea de bază de la acest proiect este ca oamenii să afle ce înseamnă adevărata degustare de vinuri de calitate. Noi suntem obișnuiți cu vinurile de casă, care nu sunt rele, dar vinul îmbuteliat în sticlă, băut la o temperatură corectă dintr-un pahar corect, este mai degrabă o artă decât un simplu consum”, este de părere Nicolae Apostu, care ne-a confirmat că toate acțiunile de promovare a culturii vinului din ultimii ani au crescut nivelul de înțelegere a vinurilor, cel puțin în orașele mari.

 

De la alb spre roșu, vizitatorii au degustat Feteasca Albă de Cricova, Rose de Mimi și Feteasca Neagră Chateau Vartely. S-au familiarizat, de asemenea, cu temperaturile la care aceste vinuri trebuie consumate, modul în care un pahar trebuie ținut în mână și bucatele cu care ar trebui servite. Dacă vinul alb este recomandat pentru cinele cu pește sau carne albă, rose-ul poate fi consumat doar la o vorbă bună, într-o seară caldă la terasă, iar vinului roșu i-ar sta bine alături de o masă mai consistentă.

 

Printre zâmbete cochete, vizitatorii ne-au spus că experiența degustării alături de un somelier a fost frumoasă:

Corneliu: „Astăzi m-am convins că vinurile nu sunt doar simple băuturi servite la o masă, dar acestea au arome, gusturi și se servesc cu anumite bucate. Preferatul meu de azi a fost Feteasca albă”.

Elena: „Culoarea bogată, aroma de prune m-au făcut să dau preferință azi vinului Feteasca neagră, care are o aromă mai puternică decât însuși gustul”.

Andrei: „Mi-a plăcut mult ultimul vin degustat, Feteasca neagră, iar asta pentru că are un gust divers, interesant și chiar stilat. Feteasca albă a fost, de asemenea, o încercare reușită –  un vin de seară care ne relaxează cu aroma sa de lămâie și citrice”.

Vizitatorii au putut să-și lase impresiile despre fiecare vin degustat pe un chestionar special.Campania de iarnă Wine Friendly va cuprinde: organizarea a 17 master-class-uri ținute de somelieri locali, urmate de seri în care acești somelieri vor efectua serviciul de vin în localuri. Vedeți aici programul primei săptămâni a master-class-urilor din cadrul campaniei.

 

Despre Programul Wine Friendly

Distincția „Wine Friendly ” este oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului celor mai bune restaurante din țară, care, în urma unui proces riguros de selecție, evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditarea a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene de Sommelier.

Cele 12 restaurante care au primit deja distincția de „Wine Friendly” sunt: Pani Pit, Codru, Oliva Rîșcani, Kiku, Propaganda, Buffalo, Pegas, UpTown, Qbar, Gastrobar, Vatra Neamului și My Cafe. Logo-ul „Wine Friendly” aplicat la intrarea în localuri reconfirmă nivelul înalt de calitate al servirii vinului, deținerea unui asortiment larg de vinuri autohtone, precum și o atmosferă prietenoasă, oferte speciale și evenimente de promovare a culturii consumului vinului de calitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente