Nicu Popescu: Maia Sandu a ajuns populară fără a folosi metodele clasice ale politicii moldovenești

popescucollage
Foto: Nicu Popescu despre Maia Sandu PC: Colaj UNIMEDIA/ TRM

Nicu Popescu, expert în spațiul estic, a publicat pe profilul său de Facebook un text despre moldovenii care pot avea un grad de discernământ politic în contextul fenomenului Maiei Sandu.

„Maia Sandu a ajuns unul dintre doi-trei cei mai populari politicieni din Moldova fără a face practic nimic din ceea ce presupune „a fi politician” în Moldova. A ajuns foarte populară fără a fi populistă”, spune Nicu Popescu.

Argumentele lui Nicu Popescu

„Maia nu are televiziuni cu tona (metoda PD), nu are consultanți PR, nu are bani pentru lustruirea imaginii, nu a făcut conferințe de presă alături de comisari europeni o dată pe săptămână (metoda Filat-Leancă), nu a dat interviuri cu tona, nu a plătit sau făcut cadouri scumpe la bloggeri, nu a organizat concerte și aruncat bani la stânga și la dreapta (metoda Usatîi), nu face selfie-uri pe Facebook, nu a pozat cu Putin (metoda Dodon). Cu alte cuvinte, nu a facut nimic din ceea ce fac politicienii moldoveni pentru a deveni populari.”

„Totodată, Maia Sandu a lucrat din greu, făcând niște reforme potențial foarte nepopulare care au dus la zeci de mii de eșecuri la BAC și la faptul că în sate copiii nu mai merg pe jos la școală la ei, ci petrec mult mai mult timp pe drum pentru a merge în școli în satele vecine (adică a impus niște costuri de timp, stres și efort pentru alte zeci de mii de oameni în speranța de a îmbunătăți calitatea școlilor). Și oamenii AU ÎNȚELES (!!!).”

„Maia nu e înger salvator. A făcut și va face multe greșeli. Nu știm și nici pe cât de sustenabilă e această popularitate. Dar postul meu nu este despre Maia. E despre moldovenii care pot avea un grad de discernământ politic care NU este sub-media europeană (ați auzit de Marine Le Pen, Berlusconi și mulți alții, bănuiesc), iar văicăreala asta cu „boborul e de vină” e o prostie. În orice sondaj sunt bizarerii, dar per ansamblu fiecare sondaj arată o societate mai brează decât clasa politică. Fenomenul Maia Sandu – că o fi trecător sau nu – o demonstrează”, conchide Nicu Popescu.

Textul vine în contextul lansării Barometrului Opiniei Publice din toamna 2015, unde Maia Sandu se bucură de încredere din partea cetățenilor la mai mulți indicatoriLa nivelul încrederii e pe locul trei, însă este prima la cea mai mare încredere din partea cetățenilor, oamenii ar vrea să o vadă Prim-ministru, și este a doua persoană pe care participanții la sondaj ar vrea să o vadă președinte al Moldovei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente