În anul 2012, Victoria Novac și Igor Hîncu au inițiat în Republica Moldova o afacere de succes, care constă în promovarea conceptului de educație prin joacă și producerea jucăriilor creative pentru copii. Scopul acesteia este de a le dezvolta memoria, creativitatea, inteligența și de a-i distra. Un astfel de atelier este primul în țara noastră, iar înființarea lui a fost posibilă cu susținerea mai multor proiecte europene.
Ocupațiile moderne ale copiilor au fost principalul motiv pentru care tinerii Victoria Novac și Igor Hîncu au creat un atelier de jucării educative. Deoarece tot mai frecvent timpul copiilor este ocupat de privitul televizorului, jocurile la calculatoare și telefoane mobile, tinerii antreprenori s-au gândit să aducă pe piața autohtonă ceva diferit, ceva care să le capteze atenția micuților, și nu numai, într-un mod educativ și interesant: crearea unor jucării interactive. Pentru că au trăit mai mulți ani în România, iar acolo acest concept este pe larg dezvoltat, s-au gândit că ar fi binevenit și în Moldova.
Astfel, cei doi au aplicat la un proiect finanțat de Uniunea Europeană și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, care avea drept scop crearea locurilor de muncă din localităţile de pe ambele maluri ale Nistrului. Cu cei 15.000 de euro câștigați, Victoria și Igor au reușit să deschidă propriul atelier unde bucățile de lemn prind viață. „Am venit cu această inițiativă, deoarece ne doream să aducem pe piață ceva diferit și interesant. Pentru că am o pasiune specială pentru copii, iar activitățile legate de aceștia au fost și sunt ocupațiile mele de suflet, am fost interesată să fac ceva inedit pentru ei. Timp de jumătate de an am studiat piața, am adus din România jocuri educative și am invitat copiii cu mămicile să le testeze, iar acestea, mulțumite de rezultat, ne-au încurajat să ne continuăm activitatea. În decembrie 2012, am deschis atelierul „EduJoc”. Astfel, am început să promovăm conceptul de educație prin joacă. Utilajul l-am procurat din Moldova, dar a fost importat din China. Materia primă, care constă din lemn de tei, o procurăm atât de pe piața autohtonă, cât și din alte țări. După un an de activitate am câștigat concursul național de business planuri și cu banii din premiu am reușit să achiziționăm o camionetă. Ea este amenajată corespunzător și poate fi găsită în sectorul Ciocana”, povestește Victoria.
Totuși, cel mai important pas pentru antreprenori a fost lansarea propriei colecții de jocuri fabricate în Moldova. Astăzi, în spatele EduJoc stă o echipă de șase persoane, experți în joacă, care nu doar creează și vând produsele, dar se și joacă cu ele. „Până a apărea un produs pe piață, noi îl testăm, încercăm să ne jucăm cu el, iar asta fără a citi instrucțiunile. Astfel, noi putem adapta o jucărie pentru diferite vârste.”
Deja de patru ani, echipa EduJoc propune o gamă largă de jocuri educative și utile pentru a stimula și valorifica potențialul creativ al copiilor de la 1 până la… 99 de ani. Ei organizează laboratoare de testare a jucăriilor, ateliere de creație și evenimente artistice, prin care copiii pot să-și descopere talentul sau să-și dezvolte noi pasiuni.În viitorul apropiat, piesele EduJoc vor trece granițele, iar asta pentru că sunt numeroase solicitări din partea oamenilor din alte țări. Totodată, Victoria ne-a declarat că dorește să aplice şi la alte proiecte europene, pentru a-și lărgi afacerea și pentru a crea cele mai educative și ecologice jucării.