Selfie-ul anului! Un tânăr și-a făcut selfie cu statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt

12140682_1664268980517851_5630520167462090927_n
Foto: Photo Credit: Facebook / SelfieMD

Un selfie „mai deosebit” a apărut în acest weekend pe Facebook, iar ce face specială această fotografie este locul unde a fost realizată. Imaginea înfățișează un selfie făcut de un tânăr cu monumentul domnitorului Ștefan cel Mare din centrul Capitalei. Putem observa că acesta a urcat noaptea pe statuia lui Ștefan pentru a imortaliza momentul cu cel mai vestit domnitor al Moldovei.

Nu se cunoaște deocamdată dacă fotografia este una reală sau a fost prelucrată în Photoshop. Fotografia tânărului a stârnit comentariile internauților, iar o parte din aceștia susțin că tânărului trebuie amendat, fiindcă este vorba de un act de vandalism.

Больше,чем селфи!

Posted by selfieMD on Saturday, December 5, 2015

 

Monumentul lui Ștefan cel Mare din Chișinău este opera sculptorului Alexandru Plămădeală (1888-1940) și a arhitectului Alexandru Bernardazzi. Monumentul a fost inaugurat în anul 1927 în Grădina Publică a orașului Chișinău. Acesta are 10 metri înălțime.

Monumetul lui Ştefan a fost turnat la Bucureşti, din tunurile turceşti capturate în războiul ruso-turc. În 1928 monumentul a fost instalat. Puţini oameni ştiu că el a fost mutat de mai multe ori, până când, în 1989, nu a fost returnat la locul ales de Plămădeală încă în anii ’20.

În perioada 1942-1944, monumentul lui Ştefan cel Mare a fost instalat în faţa Arcului de Triumf, însă apoi a fost demontat şi ascuns în România. Numai după război monumentul a fost găsit de către membrii Comisiei Aliate de Control şi întors înapoi la Chişinău, însă crucea pe care o ţinea Ştefan era deteriorată. O echipă de constructori militari, în pofida lipsei materialelor necesare, au reuşit aproape din nimic să construiască un piedestal (ulterior, după fotografii a fost creată o copie a structurii vechi din piatra de Cosăuţi) şi să-i „înmâneze” domnitorului moldovean o cruce nouă.

După cum s-a dovedit peste treizeci de ani, crucea a fost făcută din lemn, precum şi reliefată cu bile de la abac de contabilitate. În 1972, la decizia Moscovei, monumentul a fost deplasat mai departe cu 18 m și 20 cm, iar pe 31 august 1989, pe un val de entuziasm patriotic, monumentul a revenit la locaţia originală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente