Europa pentru Moldova: Povestea unei tinere care la 22 de ani a inițiat propria afacere, oferind 15 locuri de muncă

7CA13553-8326-4241-BECC-4F012591C97A_mw1024_s_n
Foto:Marina Andreev PC: europaliberă.org/Diana Raileanu

În anul 2014, la doar 22 de ani, Marina Andreev, o tânără originară din satul Ustia, raionul Dubăsari, a deschis un atelier de croitorie, oferind 15 locuri de muncă în satul de baştină. Afacerea a fost posibilă datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Marina Andreev PC: Nistru Stories: Changes that Change us

În anul 2013, Marina Andreev termina studiile la facultatea „Business şi Administrare” de la Academia de Studii Economice din Chişinău. În paralel cu orele de la masterat din cadrul aceleiași instituții de învățământ, tânăra, timp de șase luni, a lucrat în calitate de manager pe vânzări într-o companie de mobilă din Capitală. Pentru că nu s-a regăsit în acest job și-și dorea ceva mai mult, a început să caute o altă ocupație. Astfel, Marina a găsit oferta unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, care avea drept scop crearea locurilor de muncă din localităţile de pe ambele maluri ale Nistrului. Tânăra își dorea să deschidă un atelier de croitorie, iar pentru că înregistrarea pentru participare era aproape de final, timp de două zile aceasta a creat planul pe care l-a și expediat. „Pentru mine totul a fost în glumă. Nu m-am gândit că aș putea să câștig, iar când am fost anunțată că sunt printre beneficiarii proiectului, nu știam de unde să încep și ce să fac”, povestește Marina. Suma alocată de proiect constituia 15.000 de euro, iar din partea beneficiarilor se cerea o investiție financiară de 10%, adică 1.500 de euro. Din banii acumulați, a fost renovată încăperea, procurat utilajul și pregătite toate documentele necesare funcţionării întreprinderii. Astfel, la data de 7 iulie 2014, fabrica „Protego”, împreună cu cei 15 angajați, și-a început activitatea, aducând pe piață uniforme pentru serviciu.

 

Procesul de lucru la atelierul „Protego” PC: europalibera.org/Diana Raileanu

„Timp de un an am lucrat cu o firmă din Chișinău, care ne dădea materie primă. Noi realizam hainele și le transmiteam produsul finit. Ulterior, ne-am deschis oficiul nostru în Chișinău, începând astfel să fim propriul nostru distribuitor și să avem mai multe solicitări. Acum, în dependență de perioade, ajungem să realizăm câte 1 000 de lucrări pe lună sau să avem zile când nu producem nimic. Prețurile variază în dependență de calitate, dar și de produs. Dacă este o uniformă de lucru pentru sezonul de vară, compusă din sacou și salopetă, costul este între 300 și 500 de lei. O uniforma de iarnă, compusă din scurtă și pantaloni, variază între 450 și 800 de lei.” Întreprinderea Marinei a devenit, în timp, o afacere de familie, unde aceasta ocupă funcția de director și manager pe vânzări. „Îmi dau seama că responsabilitatea pe care o am este una foarte importantă, deoarece știu că de mine depind persoanele care sunt angajate la firmă. De aceea, mă strădui, muncesc foarte mult și-mi doresc o extindere pe piață.”

 

Procesul de lucru la atelierul „Protego” PC: europalibera.org/Diana Raileanu

Cu toate că în Moldova concurența între antreprenori este una mare, tânăra spune că aceasta nu reprezintă un impediment pentru afacerea ei, succesul acesteia constând în relațiile cu clienții. „Pentru noi, clientul este cel mai important, de aceea tindem spre o deservire impecabilă. Indiferent de preferințele acestuia, ne străduim să facem totul într-o manieră perfectă.” Cu trecerea timpului, Marina a înțeles că unii oameni din societatea noastră sunt gata să plătească mai mult, doar pentru ca produsul să fie mai calitativ și mai original ca design. Din această cauză, își dorește colaborări cu firme din alte țări, cum ar fi Turcia. „Vrem mai multă calitate și diversificare. Asta va fi un pic mai greu, deoarece va trebui să importăm materie primă. Totodată, vrem să importăm și încălțăminte.”

Întrebată despre un posibil export al produselor realizate de Protego, Marina ne-a declarat că nu vede un potențial în acest sens, deoarece forța de muncă nu este atât de calificată, iar produsele nu se ridică la nivelul european. „Pentru Europa, noi suntem prea mici, iar pentru a crește, este necesar și un buget pe măsură.”

 

Procesul de lucru la atelierul „Protego” PC: europaliberă.org/Diana Raileanu

Tânăra antreprenoare ne-a povestit că abia așteaptă să mai aplice la proiecte asemănătoare, colaborarea cu Uniunea Europeană fiind pentru ea o experiență minunată, din care a învățat multe lucruri noi. Totodată, aceasta îi sfătuiește pe tineri să-și inițieze propriile afaceri. „Nu vă fie frică. Aplicați la proiecte europene și inițiați afaceri, pentru că este ceva foarte interesant. Când lucrezi pentru cineva, uneori apare și indiferența, dar când știi că lucrezi pentru tine, dai tot ce poți mai bun, mereu îți dorești mai mult. Învățați și implicați-vă… nu aveți nimic de pierdut!”

 

Marina Andreev PC: europalibera.rog/Diana Raileanu
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente