În perioada 26-28 noiembrie, a avut loc cel de-al doilea atelier de lucru pentru membrii Consiliului Național al Elevilor de pe lângă Ministerul Educației, realizată în parteneriat cu Centrul Republican pentru Copii și Tineret (CRCT).
La această întâlnire membrii CNE au prezentat rezultatele raportului de monitorizare despre activitatea Consiliilor Școlare ale Elevilor din instituțiile de învățământ în care studiază, ca urmare au analizat prevederile dreptului la educație și modalitățile prin care pot participa în procesul de luare a deciziilor în școală și la nivel național.
Împreună cu elevii liceului AȘM și membrii CNE au participat la o dezbatere pe tema: Evaluarea competentelor la educația fizică în baza notelor. Într-un final, echipele participante au propus câteva soluții. Echipa ce susținea notele la ed. fizică au adus următoarea propunere: evaluarea individualizată a competențelor sportive, iar echipa negatoare a propus să fie simplificat curriculumul, notele să fie înlocuite cu calificative, persoanele ce practică sport la sala de forță să fie scutite prin certificat de orele școlare.
În cadrul atelierului, membrii CNE Moldova au făcut schimb de experiență cu CNE România.
Alexandru Draghici, în calitate de vice-președinte, a vorbit despre structura CNE România, proiectele pe care preconizează să le realizeze, precum și succesele obținute până acum. La final de discuție, a fost propus spre semnare un protocol de colaborare, în urma căruia CNE Moldova și CNE România vor dezvolta un parteneriat durabil, în cadrul căruia ambele părți vor obține mai multe beneficii, printre care: vizite de studiu, schimb de idei și experiență, susținere în desfășurarea activităților și dezvoltarea sistemului educațional.
Un alt invitat în cadrul atelierului a fost dna Valentina Chicu, reprezentantul Ministerului Educației, care a avut o discuție cu membrii CNE, unde elevii au pus în dezbatere subiecte actuale precum: simplificarea curriculumului, procedura de selectare a orelor opționale, schimbarea programei la istorie pentru examenul de bacalaureat etc.
La sfârșitul zilei de lucru s-a stabilit tematica următorului raport și anume procedura de selectare a orelor opționale în instituțiile de învățământ. Consilierii urmează să facă un sondaj, pentru a stabili care este situația reală la momentul actual.
Următoarea ședință este programată pentru luna martie 2016.