(studiu) 90% din utilizatorii celibatari din Moldova stau zilnic pe net comparativ cu doar 63% din cei căsătoriți

libertatea.ro
Foto: PC: libertatea.ro

Un studiu realizat recent de echipa Magenta Consulting prezintă rata de penetrare a serviciilor de internet din Moldova. În urma sondajului realizat, s-a stabilit că 64 % dintre moldoveni folosesc internetul cel puțin uneori, rata utilizatorilor fiind în creștere cu 5 % comparativ cu anul trecut.

Potrivit cercetărilor, 72 % dintre utilizatorii de internet accesează netul zilnic sau cel puțin aproape în fiecare zi. Majoritatea sunt elevi, celibatari, locuitori ai zonei de centru a țării, persoanele care au un venit lunar între 10 000 și 20 000 de lei și cele care au o vârstă cuprinsă între 16 și 25 de ani.

Caracteristici demografice ale utilizatorilor de internet (%)

PC: consulting.md

19 % din respondenți au recunoscut că folosesc internetul doar de două sau de trei ori pe săptămână, o mare parte din ei fiind reprezentată de persoanele cu vârsta între 41 și 50 de ani, de liber profesioniști și cei ce dețin studii secundare profesionale sau medii de specialitate. 6 % dintre moldoveni navighează pe net doar o dată pe săptămână, 2 % – de două sau de trei ori pe lună și doar 1 % – o singură dată pe lună.

Analizând frecvența accesării internetului, observăm că în egală măsură se folosesc de internet atât femeile, cât și bărbații din toate cele trei regiuni ale Republicii Moldova: cea de nord, centru și de sud. Cea mai mare pondere printre respondenții care sunt utilizatori de internet este reprezentată de elevi, persoane cu studii medii de specialitate și superioare, celibatari și cei ce locuiesc la oraș.

Frecvența accesării internetului (%)

PC: consulting.md

Mai jos este prezentat profilul utilizatorilor de internet în raport cu populația țării. Prin urmare, chiar dacă la nivel național sunt mai multe femei, internauții sunt în mod egal atât femei, cât și bărbați. Ponderea internauților din regiunea centrală depășește ponderea populației ce locuiește în această zonă, fapt ce determină că cei mai mulți internauți sunt din centrul republicii. Cota internauților celibatari este mai mare decât ponderea acestora în rândul populației, spre deosebire de persoanele căsătorite, de unde extragem concluzia că cei mai mulți internauți se înregistrează în rândul persoanelor necăsătorite. Astfel, putem deduce cele mai proeminente caracteristici ale utilizatorilor de internet.

Profilul utilizatorilor de internet (%)

 

PC: consulting.md

Jumătate din cei ce stau pe net, îl accesează de pe un calculator staționar, de birou – 51 %. Cu câteva procente mai puțini sunt cei care folosesc un notebook ca să se conecteze la internet – 47 %. Telefonul mobil și tableta au un public mai puțin numeros, 37 % și respectiv 13 % din utilizatori. Numărul moldovenilor care stau pe net de la un calculator staționar crește direct proporțional cu vârsta acestora, notebookul este preferatul elevilor și liberilor profesioniști, iar telefonul mobil se bucură de popularitate în mediul urban, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani și la celibatari.

Studiul a stabilit că desktopul, laptopul și tableta reprezintă dispozitive utilizate aproape în egală măsură, atât în cadrul gospodăriei, cât și în afara acesteia. Când sunt în afara locuinței, moldovenii accesează internetul folosind telefonul mobil în măsură de 78 %, însă chiar dacă au calculatoare acasă, respondenții accesează internetul de pe telefon și în cadrul locuinței.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente