Adolescenții care au peste 300 de prieteni pe Facebook sunt mai predispuși la stres

facebook1
Foto:PC: www.bandt.com.au

Facebook poate ajuta prietenii din rețea să rămână conectați și chiar poate crește stima de sine a unui individ. Însă cercetători de la Universitatea din Montreal au constatat recent că rețeaua socială poate juca un rol și în creșterea nivelului de stres în rândul adolescenților.

După cum dovedesc cercetătorii, a avea mai mulți prieteni nu este întotdeauna mai bine. Într-un studiu publicat în revista Psychoneuroendocrinology, aceștia arată că, odată ce adolescenții au depășit 300 de prieteni în rețeaua socială, nivelul lor de cortizol, hormonul stresului, tinde să fie mai mare decât la adolescenții cu mai puțin de 300 de prieteni pe Facebook, relatează France Presse.

În experiment, 88 de participanți cu vârste între 12 și 17 ani au fost întrebați cum folosesc rețeaua socială Facebook, inclusiv cât de des vizitează site-ul și câți prieteni au, modul în care se promovează pe rețea și cum își susțin prietenii online. De asemenea, au fost colectate probe de cortizol de la subiecți de patru ori pe zi timp de trei zile, iar cercetătorii au descoperit că adolescenții cu mai mult de 300 de prieteni pe Facebook aveau în mod constant niveluri mai ridicate de cortizol.

Desigur, Facebook nu este singurul factor de creștere a hormonului ce provoacă stresul în viața unui adolescent. Sunt în joc și alte aspecte, precum pubertatea, temele și presiunea cerințelor școlare.

„Dar, în timp ce și alți factori externi sunt responsabili de apariția stresului, noi am estimat că efectul izolat al Facebook asupra cortizolului a fost de aproximativ 8 la sută”, a declarat într-un comunicat profesorul Sonia Lupien, principalul autor al studiului. „Am fost în măsură să demonstrăm că adolescenții cu peste 300 de prieteni pe Facebook au niveluri de cortizol mai mari”.

Adolescenții care sunt mari utilizatori de Facebook tind să aibă calități narcisiste și să primească note mai mici la școală, conform unei cercetări anterioare care a evaluat simptomele depresive. Experții estimează că a vorbi cu copiii de la o vârstă fragedă despre utilizarea rețelelor sociale poate ajuta la minimizarea unor efecte adverse ale acestor sisteme online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente