Peste 190 de mediciniști, dar și tineri de la alte instituții de învățământ superior din Republica Moldova au participat săptămâna trecută la acțiunea „Donează sânge! Fii erou!”, contribuind astfel la îmbogățirea băncii de sânge din Moldova, dar și pentru a ajuta persoanele care au avut de suferit în rezultatul incendiului din clubul Colectiv, București.
Campania, organizată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a mobilizat peste 230 de persoane, care s-au prezentat încă de dimineață la Centrul „Ion și Doina” al USMF „Nicolae Testemițanu” pentru a face un bine celor aflați în suferință.
Dumitraș Batîr, student în anul I, Medicină generală, a venit să doneze pentru a patra oară o picătură de viață pentru oamenii care au nevoie de sânge. „Aș dori ca toți să se solidarizeze pentru acest scop nobil. Republica Moldova este o țară nevoiașă, care nu are altă posibilitate să-și ajute cetățenii, decât să se ajute ei reciproc. În plus, donarea sângelui reprezintă un beneficiu pentru organism și ai și o analiză gratis a sângelui”, ne-a dezvăluit studentul.
„Pentru mine a fost prima experiență de acest gen. Am fost încurajată de colegi, care mi-au transmis că sunt niște senzații deosebite și pe care am decis să le încerc și eu”, a menționat Maria Ostalep, anul II, Facultatea de Medicină nr. 1.
Ca și alți tineri, Ana Catană, studentă în anul IV, Facultatea de Medicină nr. 1, aflată la ce-a de-a cincea donare, a venit la acțiune cu gândul de a ajuta persoanele care au avut de suferit în rezultatul incendiului de săptămâna trecută din clubul Colectiv, București, România, chiar dacă evenimentul mediciniștilor a fost preconizat cu mult timp înainte.
„Este îmbucurător faptul că în primul rând mediciniștii întind o mână de ajutor, fiind foarte receptivi la această acțiune”, a declarat Diana Bejenari, medic la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.
Printre participanții la acțiunea „Donează sânge! Fii erou!” se numără și elevi de la Colegiul Financiar-Bancar, studenți de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, voluntari de la școli profesionale și de la alte instituții din Chișinău.
Până la recoltarea sângelui, potențialii donatori au fost examinați în prealabil de către medici, iar ulterior a fost efectuată analiza generală a sângelui pentru fiecare dintre ei. Din cei 240 de participanți, 195 au fost admiși pentru a dona. Aceștia au primit din partea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui câte un pachețel de alimente, iar mediciniștii au avut parte de câte două zile libere de la cursuri.