De azi ai posibilitatea să explorezi realitatea virtuală a Iașiului, un oraș plin de istorie și taine, folosind smartphone-ul tău și ochelarii Google Cardboard. Vizitează și lasă-te impresionat de Palatul Culturii, Teatrul National „Vasile Alecsandri” – unul din cele mai frumoase din lume, Bulevardul Copou, și admiră prima Universitate fondată în România.
În premieră pentru România, aplicația „Iași Virtual Reality” a fost lansată luni, pe 9 noiembrie, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași, acesta fiind al cincilea oraș din lume care a dezvoltat o aplicație ce oferă posibilitatea unei călătorii virtuale 3D, după Tokio, Paris, Londra și New York, transmite Agerpress.
„Azi lansăm această aplicație. Ducem astfel Iașiul în liga orașelor care dispun de cea mai avansată tehnologie în ceea ce privește realitatea virtuală. Ne consacrăm ca oraș al începuturilor”, a declarat Iulian Boia, președintele Fundației Iași Capitală Culturală Europeană.
Iași Virtual Reality reprezintă un instrument inovativ de promovare a patrimoniului cultural și arhitectural al Iașului și reprezintă totodată un suport educațional modern și interactiv, care va fi folosit în școli și licee pentru predarea unor subiecte de literatură, istorie și geografie.
„Aplicația oferă posibilitatea unei călătorii virtuale 3D, după Tokio, Paris, Londra și New York. Noi încercăm să aducem generațiile noi mai aproape de tehnologie. Astfel, aplicația este un instrument educațional modern și interactiv. Poate fi folosită în școli și licee pentru ilustrarea unor subiecte la română, istorie sau geografie. Poate substitui, totodată, și o excursie costisitoare”, a explicat Radu Danciu.
El a explicat că, prin intermediul aplicației, pot fi vizitate virtual 3D cele mai reprezentative zece locuri din Iași: Parcul Copou, Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, Muzeul Unirii, Râpa Galbenă, Mănăstirea Trei Ierarhi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Palatul Roznovanu (unde își are sediul Primăria Municipiului Iași), Palatul Culturii și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Danciu a precizat că în următoarele săptămâni vor fi incluse mai multe locații.
Turul va avea și un ghid audio în limba română și engleză, care oferă informații despre locurile pe care utilizatorul le „vizitează” virtual.
Aplicația Iași VR poate fi isntalată gratis de pe Play Market.
Aplicația poate fi instalată pe smartphone-uri cu sistemele de operare Android, iOS și Windows Phone și poate fi descărcată începând de luni din Google Play Store, Apple AppStore, Windows Phone Store și funcționează împreună cu o pereche de ochelari Cardboard Glasses.
Aplicația are rolul de a ajuta municipiul Iași în competiția de obținere a prestigiosul titlu de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.
Alîmov Adrian