O judecătorie specializată va fi lichidată şi alta va fi formată

instante-specilizata
Foto:PC: http://www.iop.harvard.edu/

De mai mulţi ani, experţii în drept pledează ca Republica Moldova să nu mai aibă instanţe specializate, motivând prin faptul că acestea nu sunt eficiente. Acum însă autorităţile intenţionează să lichideze Judecătoria militară, unica instanţă specializată din ţară la momentul actual, iar în schimb, în clădirea respectivă să fie amplasată o instanţă specializată pentru cauzele de corupție şi cele conexe.

La 6 octombrie curent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat în şedinţă despre crearea unei judecătorii specializate pentru examinarea în prima instanță a cauzelor de corupție şi a celor conexe, prin reorganizarea sau pe baza unităților de personal și fondurilor materiale ale Judecătoriei militare care urmează a fi lichidată. Teo Cârnaţ, membru al CSM, spune că în viitor, dosarele cu implicarea militarilor vor fi examinate de instanţele de drept comune, unde sunt amplasate unităţile militare, dar în procedurile penale cauzele vor fi examinate în instanţele din municipiul Chişinău, deoarece aici este amplasată Procuratura Militară.

Instituirea judecătoriei anticorupție contravine optimizării hărții judiciare

Experta Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) spune că Judecătoria militară demult trebuia lichidată, deoarece magistraţii de aici aveau puţine dosare în examinare, însă erau salarizaţi la fel ca şi alţi magistraţi. Totodată, experta se pronunţă împotriva înfiinţării instanţei ce ar examina cauzele legate de corupţie: „Această idee vine în contradicție cu ideea optimizării hărții judiciare. Autorii propunerii nu au făcut o estimare a volumului de lucru pentru judecătoria specializată și câți judecători sunt necesari la acea instanță. Din anul 2009, guvernele își propun în planurile de activitate optimizarea hărții judiciare, ceea ce înseamnă inclusiv comasarea instanțelor, astfel încât să fie mai puține instanțe, dar cu mai mulți judecători per instanță. Acest lucru este necesar în primul rând pentru a asigura calitatea actului de justiție (când instanța este mai mare, poate avea loc un schimb de experiență între judecători, pot fi repartizate aleatoriu cauzele etc.)”.

Sunt promovate două abordări contradictorii

La începutul anului 2015, la nivelul Ministerului Justiției s-a decis să fie promovată ideea unor instanțe cu cel puțin nouă judecători, cu unele mici excepții (de exemplu, Judecătoria Comrat). „Dacă luăm în calcul numărul de cauze legate de corupție în anii 2013 și 2014, ne dăm seama că instanța specializată anticorupție nu va avea suficient de lucru pentru nouă judecători. Astfel, probabil judecătoria anticorupție va avea mai puțini magistraţi, ceea ce va însemna o instanţă scumpă la întreținere, unde nu va putea fi realizată în deplinătate repartizarea aleatorie a dosarelor și unde judecătorii vor fi mai vulnerabili influențelor nepotrivite. Reiese că, în paralel, promovăm două abordări contradictorii”, afirmă Nadejda Hriptievschi.

Propunerea de instituire a unei instanţe specializate anticorupţie a venit din partea Centrului de Reformă în Sistemul Judecătoresc (CRSJ), condus de Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție.

Lilia Zaharia

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente