Anim’est 2015 se apropie de final. Muzica a fost pusă la loc de cinste

aanim1
Foto: PC: Animest 2015

Festivalul Internațional de Animație Anim’est 2015 a ajuns la jumătate. Ediția aniversară este marcată de tematica muzicală prezentă pe parcursul festivalului, care nu se reflectă doar în seria de performance-uri, ci și într-o serie de filme ce îmbină muzica și animația.

Seria evenimentelor muzicale de anul acesta a început cu recitalul extraordinar susținut de Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai renumiți muzicieni de origine română ai ultimelor decenii, autorul muzicii originale pentru „Muntele Magic” de Anca Damian.

Închiderea festivalului va avea loc cu fast, alături de Rodion G.A. – părintele new wave-ului și al rockului electronic românesc, activ încă din anii șaptezeci, cu trei albume lansate în Marea Britanie. Acesta va acompania proiecția filmului „Misiunea Spațială Delta”, din 1984, primul lungmetraj S.F. produs în România, o continuare a serialului omonim realizat de Studioul ANIMAFILM, coordonat de Victor Antonescu, însă cu protagonişti desenaţi de Călin Cazan şi Mircea Toia. Proiectul Delta a fost conceput pentru a stabili un dialog între civilizațiile intergalactice. La bordul navei e admisă și o ziaristă extraterestră. Curând, ea și căpitanul observă că supercreierul ce controla nava poate să acționeze neprogramat. În final, își dau seama că acest fapt se datorează frumuseții jurnalistei, care devine astfel victima nemilosului creier.

 

PC: Animest 2015

Tema muzicală a Festivalului își are continuitatea în două dintre cele mai reprezentative filme din istoria cinematografului de animație, incluse în program. Începând de la filmul lui Alan Parker, „Pink Floyd: Zidul” (1982) şi „Sita cântă blues” (2008) al Ninei Paley, recompensat cu Marele Premiu la Annecy, și terminând cu secțiunea de scurtmetraje „Music and Animation”.

„Pink Floyd: Zidul”, bazat pe albumul din 1979 „The Wall” al formaţiei Pink Floyd, include secvenţe animate realizate de caricaturistul britanic Gerald Scarfe. Filmul, regizat de Alan Parker, a obținut premiile BAFTA pentru Cel mai bun cântec original și Cea mai bună coloană sonoră, în 1983.

În „Sita cântă blues” (2008), trei păpuşi povestesc din umbră tragedia antică şi povestea din zilele noastre, într-o superbă transpunere animată a Ramayanei, pe fondul unor piese de jazz din anii ’20, interpretate de Annetta Hanshaw. „Sita cântă blues”, își merită supranumele de „cea mai bună poveste a unei despărţiri spusă vreodată”.

 

PC: Animest 2015

Pe lângă aceste bijuterii cinematografice, selecţia din cadrul secţiunii „Music and Animation” vine să întregească tabloul de muzică şi animaţie cu opt scurtmetraje foarte recente din Franța, Belgia, Israel, Olanda, Albania, SUA, Rusia, Marea Britanie ș.a.

Printre vârfurile ultimelor două zile de Festival se numără și animația japoneză „Insula lui Giovanni”, din 2014. Filmul, regizat de Mizuho Nishikubo, relatează o poveste inspirată din întâmplări reale, pe mica insulă Shikotan, care, în 1945, a devenit parte din Uniunea Sovietică. Animația a luat printre altele și Premiul pentru film de lungmetraj, la Fantasia.

Nu uităm de premiera acestei ediții aniversare de excepție și anume Trippy Animation Night. În cadrul evenimentului, vor fi rulate scurtmetraje de animație dezgropate de prin pivnițele istoriei filmului și prezentate de olandezul Michael Helmerhorst, care a pregătit un program special cu ocazia Halloweenului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente